Похищението на къдрицата - Алекзандър Поуп

Похищението на къдрицата
Автор: Алекзандър Поуп
Обем: 90 стр.
Формат в мм.: 145х220
Издател: ИК "Изток-Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2012-12-21
Нашата цена: 12.74 лв
 

Преди триста години един драматичен инцидент разтърсва лондонския beau momde от времето на кралица Ана. По екзотична приумица младият лорд Питър нарушава правилата на благопристойното поведение и публично отрязва къдрица от косите на нищо неподозиращата хубавица Арабела Фърмор. Нанесената обида води до вражда между двете семейства, като се говори дори за дуел. Тук се намесва неподражаемата иронична муза на младия Алекзандър Поуп.

Удържани в изискан героически куплет, човешките и свръхчовешки мотиви и деяния в неговото "Похищение на къдрицата" завихрят пространство на оспорени, но и шеговито препотвърдени бляскави видимости, в което ефирнте силфи съжителстват мирно с непристойни шеги, а моралът е въпрос на репутация в едно лишено от съдържание общество. Негов критик, но и негов продукт, Поуп елегантно се забавлява с чудатостите му, като с лекота предава и на читателя удоволствието, което изпитва.

С настоящия първи български превод на "Похищението на къдрицата" издателство "Изток-Запад" поставя началото на новата си поредица "Шедьоври на английската поезия", която ще представя върхови достижения на поетичния гений на Албион.