Пътища на духа. Малка антология на основни тибетски текстове - Матийо Рикар

Пътища на духа. Малка антология на основни тибетски текстове
Автор: Матийо Рикар
Обем: 328 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Изток-Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-01-22
Нашата цена: 15.47 лв
 

Тези няколко капки, извлечени от обширния океан на тибетската будистка литература, нямат амбицията да са изчерпателна антология, а са просто компилация от най-поучителните текстове, които ми бе дадено да прочета през годините и които избрах заради яснотата им и заради автентичността на техния автор.
Исках цитираните в тази книга текстове да представят възможно най-широкото ветрило на различните духовни традиции в Тибет. Много пъти черпих от извори, които ми се сториха особено бистри и утоляващи жаждата, и това бяха изворите на учителите, които добрата съдба ми беше дала да срещна и които по образцов начин въплъщават традициите, поддържани непокътнати до ден днешен. Изборът ми падна също така и върху слова на Буда, както и върху някои учения на големите будистки учители в Индия, цитирани често в тибетските трудове.
Тази антология е „малка“, доколкото тя не претендира да е изчерпателна, та макар и по причина на ограничените ми познания. Но както капката мед, която притежава, въпреки размерите си, целия вкус на делвата, от която е взета, и този сборник съдържа, поне така се надявам, същността на будисткия път, особено в неговия най-практически вид, а именно използването на всеки миг от съществуването за напредване към Пробуждането.

Матийо Рикар