Науката без досадните подробности. Чудаци, куриози, щури експерименти и диви хипотези - Иън Крофтън

Науката без досадните подробности. Чудаци, куриози, щури експерименти и диви хипотези
Автор: Иън Крофтън
Обем: 268 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-01-24
Нашата цена: 12.90 лв
 

ДОВОДИ ЗА ПРОДАЖБА
Ексцентрични факти, странни истории, засукани анекдоти, куриозни научни обиколни пътища, представени в хронологичен ред, за да създадат поразяващо различна гледна точка към историята на науката.
Топнати в текста анекдотични научно-популярни заглавия, които ще задоволят апетита на любопитковците.
Понякога те кара да зинеш, понякога – да се натъжиш, понякога е тривиална, но винаги е интригуваща и поучителна.

КЛЮЧОВА ФРАЗА
Безкрайно четивна и изключително забавна алтернативна история на науката.

СИНОПСИС
Забравете за закона на Бойл, полимерните вериги, клетъчното дишане и силовите полета – ето нещо наистина интересно, което никога не сте учили по време на уроците в училище. Това обаче не са фантазии, това са твърди факти:
- Факт: Стетоскопът дължи своето изобретяване на един млад доктор, който през 1816 г. е бил твърде притеснен, за да допре ухото си до гърдите на една млада жена.
- Факт: През 1954 г. един съветски хирург присажда глава на малко пале върху раменете на германска овчарка.
- Факт: След като пада от борда на един кораб през 1992 г., флотилията от жълти гумени патета осигурява безценни данни за теченията в световните океани.

„Науката без досадните подробности” покрива всички важни (и някои от съвършено маловажните) клонове на науката:
- Физика: от експериментите с бавно сваляне на чорапите до датчанина, който подложил на тест Доплеровия ефект, като качил цял оркестър на железопътен вагон.
- Зоология: от спонтанното зараждане на мишки от гниещата пшеница до „откритието”, че славеите прекарват зимата на дъното на езерата
- Ботаника: от рододендроновия мед, който побърква мъжете, до използването на джинджифила като конски супозиторий.
- Метеорология: от дъждовете от жаби и риби до човека, който седем път бил удрян от мълния.
- Астрономия: от гръцкия философ, който смятал, че Слънцето е огромен диск от блестящ метал, до американския астроном, който видял напоителни канали на Марс.

В авторския актив на Иън Крофтън влизат „Историята без цензура” /Сиела/, „Кралете и кралиците на Англия”, „Изчезналите” /Сиела/. Освен това той е писал и за по-младата публика като съавтор на „Пустини и полупустини” и „Атоми и елементи” в „Младежка оксфордска библиотека на науката”.

Досаден ви е законът на Ом? Писнало ви е от статистика? Повръща ви се от числото на Авогадро? Ентропията ви изпълва със смъртна скука, а глобулините не предизвикват у вас нищо друго освен униние? Тогава имате спешна нужда от една доза от Науката без досадните подробности.

Тази хронология на научните куриози обхваща множество ексцентрични теории, откачени експерименти, щури професори, съмнителни знахари, дяволити шегобийци, заблудени спецове и безценна купчина отчаяни и съвършено безпочвени хипотези.

Ще прочетете всичко за съветските опити да се създаде хибрид между маймуна и човек; за убедеността на сър Джон Хершел в хранителната стойност на дървените стърготини; за Дарвиновото проучване върху музикалността на земните червеи; за френски лекар, който си инжектирал екстракт от тестисите на морски свинчета; за мъжа, който се опасявал, че силата на прилива може да придърпа Луната опасно близо до Земята; за експеримента, който трябвало да докаже, че душата тежи точно 21 грама.

Това са само няколко от цветистите и изумителни истории, поместени между кориците на Науката без досадните подробности – от възвишените до абсолютно смехотворните, като се набляга предимно на вторите.

Иън Крофтън е авторът на бестселърите История без цензура. Любопитна хронология на света и Изчезналите ТРЕПЕРИ! Когато радиоастрономите прихващат мистериозния сигнал „Уау!” от далечния Космос! ИЗАХКАЙ! Когато математиците извадят число, което е толкова голямо, че не може да се смести в познатата ни Вселена! ДИВИ СЕ! Когато смъртоносните лъчи на Архимед унищожават кораби преди повече от 2000 години! СМЕЙ СЕ! Когато разсеяният Айзък Нютън сварява часовника си, следейки за времето по яйцето! НЕКА ТИ СЕ ПОВДИГНЕ! Когато съветски хирурзи присаждат глава на пале върху раменете на вече възрастно голямо куче! ВПЕЧАТЛИ СЕ! от вкуса на малини в центъра на Млечния път! УДИВИ ПРИЯТЕЛИТЕ СИ! с истории за сополити, прескочени секунди, светещи бради, летящи монаси, маймуни, които си чистят зъбите, намигащи трупове, древни парни машини, радиоактивни свещи, кал за ядене и много, много още... Цялата ЧАЛНАТА наука, за която всъщност НЕ ТИ ТРЯБВА да знаеш.