Смъртта на рицаря Челано и други истории. Разкази - Теофано Калояни

Смъртта на рицаря Челано и други истории. Разкази
Автор: Теофано Калояни
Обем: 212 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-02-11
Нашата цена: 10.32 лв
 

В „Смъртта на Рицаря Челано”, вдъхновен от едноименната фреска на италианския художник Джото, неусетно са съчетани различни наративни жанрове: мит, хроника, сказание, приказка, разказ. Езиковото въображение на авторката вплита в неговия вътък радостта заедно с филигранната, често пъти неочаквана меланхолия, сътворявайки причудлив очарователен свят, отрупан с всички дарове на приказното разказвачество (рицари, вълшебници, царски синове, принцеси, богове, животни, които говорят и картини, които оживяват, войни, жертвоприношения и поклонения) разказани с език, който поднася неочаквани изненади.
Останалите разкази в книгата - от сборника “Истории от Светото писание”, носят посвещение на бабата на авторката, родена в Пловдив през 1906 г. Потомка на одески евреи, преселили се към края на 18-ти век в града на седемте хълм и приели християнството, тя живее в средата на гръцката общност в града на Филип, като семейството се изселва в Гърция през 1926 г.
Характерен за Теофано Калояни е своеобразният личен стил, в който гръцките митове се преплитат с балкански легенди и библейски предания. Преразказани през погледа на дете, чуло тези истории от баба си, в тях се редуват приказни сказания, жития на светци и мотиви от апокрифните евангелия. Едни от най-древните митове на човешкия род, като тези за сътворението на света, първородния грях, трийсетте сребърника, залезът на античния свят и възтържествуването на християнството оживяват в тези истории.

Теофано Калояни е родена през 1967 г. в Атина. Израснала е в Швеция, където родителите й са били политемигранти по времето на диктатурата на полковниците (1967-1974 г.). След репатрирането семейството се установява на остров Лемнос. Оттогава обича много островите и морето, харесва й да лови риба с въдица и с харпун. Днес тя живее в Атина, където се занимава с превод от шведски и английски. Сменила е много професии – от византийско псалмопение и реставратор на икони до певица на песни в стила ребетика. От време на време самата тя пише текстове за такава музика, уподобявана от изследователите на негърските спиричуъли, заради нейната прочувственост и теми. Опитва се да пише само, когато не може да постъпи другояче. Досегашната й авторска биография доказва това: издала е само две книги. Сборникът й с разкази “Истории от Светото писание” (изд. “Океанида”, 2001 г.) се появява тринайсет години след първата й книга “Смъртта на рицаря Челано и други истории” (изд. “Естия”, 1988 г.), с която двайсетгодишната тогава Калояни дебютира. Литературната критика я окачествява като “дете-чудо”, поради младостта й и факта, че изящно си служи с гръцкия език, при все че до репатрирането си не е получила образование в гръцко училище.