Три - Николай Кучков

Три
Автор: Николай Кучков
Обем: 52 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Жанет 45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-04-27
Нашата цена: 9.79 лв
 

***

Празно

беше

на

разсъмване

щъркеловото гнездо

отсреща.

Свърши едно вечно лято...

Свърши

с

тънък

аромат

на

дим,

дим

и

още,

още нещо.

Николай Кучков е роден на 21.05.1948 г. в гр. Мездра. Завършва Художествената гимназия в София през 1962-1964 г., завършва Национална художествена академия за изящни изкуства в Хавана при проф. Сервани Кабрера Морено. Завършва монументална живопис във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” при проф. Васил Стоилов и проф. Никола Генов през 1973 г. Член е на Съюза на българските художници от 1978 г., член е на общество на художниците “Филипополис” - 1991 г.
Първата му самостоятелна изложба е през 1979 г. От 1979 г. до 2003 г. участва в 11 самостоятелни и колективни изложби в Пловдив и София. Има участия и изложби в Холандия, Полша, Гърция, Германия, Унгария, Хърватия, Русия. Негови монументални творби красят сгради в Пловдив, Карлово, Тополово и Санкт Петербург. Картините му са притежание на НХГ, СГХГ - София, Държавната художествена галерия - Пловдив, както и на частни колекции в България, Полша, Германия, Холандия, Хърватия, Русия и САЩ.
Носител е на награда „Пловдив” - 2000 г., за изобразително изкуство и наградата „Мечът на Ромфея” за 2000 г.
За Николай Кучков казват, че е много реалистичен, много поетичен и още повече иносказателен и афористичен. Не обича да се затваря в строгите рамки на дефинирания стил, а оставя въображението да води ръката му.
Кучков работи в областта на кавалетната и портретната живопис, сценографията, иконографията, приложната графика, илюстрацията и монументалната пластика. Пише стихове.