Моето приключение Истанбул - Селим Илери

Моето приключение Истанбул
Автор: Селим Илери
Обем: 352 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Весела Люцканова"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-05-25
Нашата цена: 13.65 лв
 

Селим Илери, който в продължение на години като признателност следва Истанбул, в тази своя нова книга проучва хилядолетния живот, историческото минало, от архитектурата до кухнята, културната среда, от писателите, от поетите, до художниците, до театралните и кино артистите на този уникален град, с безброй подробности.

„За щастие има Истанбул, който се е самозапазил. В моето приключение Истанбул да търсиш в него спасение е истинско щастие.

Самозапазващият се Истанбул, понякога в литературата, понякога в някоя картина или в стара снимка, внезапно се изпречва пред теб. Понякога противопоставила се на времето стара чешма в тясна уличка или гробището, пред което минаваш и заминаваш, малката квартална джамия, лилавите облаци на глицинията, които струят от историческата стена, датираща чак от византийско време, селското кафене, понякога само ароматизираните твърди бонбони или внезапно изпречващи се пред мен пурпурночервените “шекер за лохуси” с мирис на карамфил и още кой знае какво - всичко това разказва за истинския Истанбул, който по никакъв начин не може да пребродим.”