Вдън земя - Даниел Трусони

Вдън земя
Автор: Даниел Трусони
Обем: 300 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-07-13
Нашата цена: 7.74 лв
 

"Вдън земя" е спомен за моите отношения с баща ми, служил като „тунелен плъх" във Виетнам през 1968 година. Написах книгата, докато живеех в София, България", казва Даниел. „Дадох войната на теб", казва на Даниел нейният харизматичен баща, засегнат от посттравматичния стрес на участвалите във войната американци. Ветеранът Даниел Трусони умира от рак (причинен може би от излагане на убийствения дефолиант, реактива „Ориндж") в деня, в който е публикувана книгата на дъщеря му за войната, сложила печат върху целия му живот, в деня, в който дъщеря му достойно изпълнява дълга си към неговото погубено поколение.

Даниел Трусони е родена през 1973 г. Детството й преминава в Ла Крос, Уисконсин. Завършила е Уисконсинския университет и Писателската програма на Университета в Айова, където получава награда за проза. Нейни произведения са публикувани в „Ню Йорк Таймс", „Телеграф", „Ню Йорк Таймс Бук Ривю", „Тин Хаус". Писателката живее в Провидънс, Роуд Айланд със съпруга и децата си.

„Вдън земя" - първата книга на Даниел Трусони - получава литературната награда на Дружеството „Мичнър-Копърникъс" и е определена от „Ню Йорк Таймс" като една от десеттте най-добри книги в САЩ за 2006 година. Присъдени са й също наградата на читателите на списание „Ел" и наградата „Открийте нови големи писатели" на програмата на „Барнс енд Ноубъл".