Градът на ангелите или The Overcoat of Dr. Freud - Криста Волф

Градът на ангелите или The Overcoat of Dr. Freud
Автор: Криста Волф
Обем: 416 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Летера"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2013-07-13
Нашата цена: 18.15 лв
 

Градът на ангелите, Лос Анджелис: Разказвачката прекарва там няколко месеца в началото на деветдесетте години на ХХ век. Тя тръгва по дирите на емигрантката Л., избягала от националсоциалистическа Германия в САЩ. Непрекъснато я разпитват за живота в обединена Германия, има ли опасност да се възроди отново вирусът на човешката ненавист? Ежедневните четива, разговорите, сънищата изправят разказвачката пред събитие от миналото й, което я хвърля в екзистенциална криза и я изправя пред битка за истинността на собствените й спомени.

“Ти си била там. Ти си го преживяла. Ти можеш да разкажеш за това.”
Това е дръзката изповед на най-значителната източногерманска авторка, книга за търсенето и сбогуването, книга за борбите на последното столетие, книга на отчаянието... Авторката не престава да търси своята версия за истината, а нейната книга е калифорнийският монумент на това търсене.

Криста Волф (1929-2011) е немска белетристка и есеистка. Следва литература в Йена и Лайпциг. Работи в Съюза на писателите на ГДР и списание “Нойе дойче литератур”. От 1949 г. до политическата промяна в страната Криста Волф е член на Обединената социалистическа партия на ГДР. По време на Студената война писателката открито критикува ръководството на държавата, но остава против обединението на Германия. Най-значителните и творби са “Разделеното небе” (1963), “Размисли върху Криста Т.” (1968), “Детство по образец” (1976), “Няма място. Никъде” (1979), “Касандра” (1983), “Медея” (1996). Творчеството и е отличено с много награди: на Берлинската академия на изкуствата “Хайнрих Ман” (1963), “Теодор Фонтане” (1972), “Георг Бюхнер” (1980), мемориалната награда “Шилер” (1983) и др.