Разрушаване на паметника - Евтим Евтимов

Разрушаване на паметника
Автор: Евтим Евтимов
Обем: 192 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-10-26
Нашата цена: 7.27 лв
 

Поетът Евтим Евтимов е една от най-значимите личности в съвременната българска култура и литература. Стиховете му са влезли в сърцата на много българи, много от тях са изпети от най-големите български певци, чрез тях няколко поколения български се обясняват в любов на любимия човек или се учат на патриотизъм.
Във връзка с 80-годишния юбилей на поета е издаването на най-новата му книга (издание на „Персей”). Тя е калейдоскопичен автобиографичен разказ, изпъстрен както с размисли за миналото, така и със забавни случки, някои от които звучат като вицове и анекдоти, но са истински, с най-ярките личности в историята и културата ни – Тодор Живков, Младен Исаев, Георги Джагаров, Веселин Андреев...
В книгата е отразена гледната точка на писателя към процесите и промените в обществения, културния и духовния живот през втората половина на ХХ век.
Поетическият гений на Евтим Евтимов получава високи оценки още с издаването на първите му книги и през 1966 г. той е изтеглен в София, като е назначен в отдел „Поезия” на издателство „Народна младеж”. По-късно десет години е заместник главен редактор на списание „Пламък” – средище на младото поколение в българската литература. След това десет години е директор на издателство „Народна младеж”. Той поема отговорност и пуска за печат скандалната за онова време книга на Жельо Желев „Фашизмът”, в която мнозина откриват и характеристиките на тоталитаризма. По-късно, когато е главен редактор на писателския „официоз” – вестник „Литературен фронт”, е свален по височайше разпореждане година преди промените заради публикуването на преводни руски статии за „перестройката” и статиите му за обгазяването на Русе и хидрокомплекса Рила, който би нарушил екологичното равновесие чак до Бяло море.
Живял и творил в литературния и обществен кипеж през този половин век, Евтим Евтимов се оказва в епицентъра на важни културни и политически събития. Характерни щрихи за тоталитарното време могат да се видят в новата му книга, в спомените му за премиерата на „Прокурора” на Георги Джагаров със Стефан Гецов, за Комисията за битово и морално разложение към СБП, за големия лов на Пенчо Кубадински, за свалянето на телевизионния сериал „Тошко Африкански” заради страха да няма асоциации с пътуването на Тодор Живков в африканските страни по същото време, за обгазяването на Русе… Но наред с това изпъкват образите на значими творци като Павел Вежинов, гръцкият поет Янис Рицос, Веселин Андреев, Дико Фучеджиев, Ламар, Божидар Божилов, Александър Геров, Росен Босев… Ненатрапчиво е и присъствието на самия автор – обстоятелствата около статията му „Въздух за гласността”, написана две години преди промяната през 1989 г., личните му морални победи и разочарования…
Книгата, издание на „Персей”, е включена в Столична програма „Култура” на Столична община като част от проявите по повод кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.
Това е 49-ата книга в библиографията на поета. През последните години издателство „Захарий Стоянов” издава многотомник на писателя, а издателска къща „Персей” издаде „За това ли беше всичко” („роман от чекмеджето”, писан по времето след уволняването на Евтим Евтимов от поста главен редактор на вестник „Литературен фронт” по личното разпореждане на Тодор Живков заради статиите за обгазяването на Русе и препечатването на руски материали за преустройството), както и „Ти си любовта” (с най-хубавите любовни стихове и песни на поета), „Отец Паисий обикаля още” (с най-хубавите му нелюбовни, граждански стихове), „Младо вино” (стихове, вдъхновени от връзката му с Романьола Мирославова, неговата съпруга) и „Ако ти си отидеш за миг” (история на забранената му любов с Петя Йорданова, разказана в стихове и писма).
По стиховете на Евтим Евтимов са изпети стотици песни от най-известните и обичани български певци и групи. Сред златните му песни са „Високо” и „Протегнах две ръце да те прегърна” на ФСБ, „Горчиво вино” и „Ти си любовта” на Веселин Маринов, „Ако ти си отидеш за миг” на „Импулс”, „Грешница на любовта” на Лили Иванова, „Обич за обич”, изпята в десетки версии, сред които на Деян Неделчев, „Кукери” и др. …