Санкцията Айгер - Треванян

Санкцията Айгер
Автор: Треванян
Обем: 352 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Екслибрис"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-11-02
Нашата цена: 13.56 лв
 

Джонатан Хемлок живее в реновирана готическа църква на Лонг Айланд. Той е професор по история на изкуството, алпинист и наемник, извършващ убийства (или „санкции“) за пари, за да попълва колекцията си от картини, купени на черния пазар. Хемлок е принуден да приеме опасна поръчка, включваща опит да покори един от най-коварните планински върхове – Айгер. В тази зашеметяваща история – отчасти трилър, отчасти сатира – авторът проследява приключенията на Хемлок в един свят, изпълнен със злодеи, предатели и красиви жени, където на всяка крачка дебнат опасности.

Наслагващите се нишки от подозрения, обвинения и доказателства постепенно се сплитат, за да се стигне до неочакваната и смъртоносна развръзка. Треванян притежава умението да държи читателите си изправени на пръсти до последната поглъщаща страница.

Треванян е псевдоним на американския писател Родни Уилям Уитакър. Първите му романи са Санкцията Айгер и Санкцията Лу, чиито главен герой е професорът по история на изкуството, алпинист от висока класа и наемен убиец д-р Джонатан Хемлок. Романите са публикувани под псевдонима „Треванян”, който Уитакър избира по името на негов приятел арменец.

Те веднага му носят известност и влизат в списъка на бестселърите. През 1975 г. по романа Санкцията Айгер е заснет едноименният филм с участието на Клинт Истуд. В края на 70-те години Уитакър напуска работата си, пре­сел­ва се със семейството си в малко баско село във френската част на Пиринеите и се отдава изцяло на писателската си кариера. Източната философия и баският темперамент оказват значително влияние върху следващите му книги.

Уитакър запазва в тайна истинската си самоличност в продължение на години, като отказва интервюта и публични изяви. Това поражда много легенди около него и творчеството му. Книгите му са преведени на повече от 20 езика и са продадени в милионни тиражи по цял свят.