Джейн Еър - Шарлот Бронте

Джейн Еър
Автор: Шарлот Бронте
Обем: 480 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Шамбала"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-11-15
Нашата цена: 12.74 лв
 

Знаменитият роман „Джейн Еър” (1847) е първото публикувано произведение на известната английска писателка Шарлот Бронте (1816-1855), което още с издаването си предизвиква сензация. В първото издание личността на авторката е скрита под мъжкия псевдоним Кърър Бел, но читателите се досещат, че романът е написан от жена, защото е изтъкан от страст, чувственост и емоционалност.
„Джейн Еър” е един от истински „вечните” любовни романи, в който се разкрива силата и дълбочината на една жена, пред която има само две перспективи за реализация – брак или нерадостен живот като гувернантка. Героинята се осмелява да говори за равенство между жените и мъжете както в чувствата, така и в проявите им в обществото.
В „Джейн Еър” за пръв път във викторианската проза се хвърля пълна светлина върху „тъмната бездна на човешката душа”, и с особено проникновение се предават сънищата, кошмарите, прозренията и мечтите на героинята. Умело е използвана и ретроспекцията, редуват се два вида повествования – в единия Джейн изживява непосредствено премеждията в живота си, в другия ги осмисля и разказва. Уникално в самата Джейн е, че в нея едновременно бушуват силни романтични страсти, но и викторианско благоразумие, полет на въображението, но и трезва преценка на ситуацията. Тя е много близка до жените от нашето време, защото търси и постига толкова жадувания баланс между чувствата и разума, между сърцето и ума.

„Джейн Еър“ намира място сред стоте най-велики романа на всички времена – класация на The Observer, която отразява най-важните белетристични произведения от последните 300 години.

На първа корица – портрет на английската писателка и поетеса Агнес Стрикланд от Джон Хейс (1846).