Децата от гаровия сейф - Рю Мураками

Децата от гаровия сейф
Автор: Рю Мураками
Обем: 578 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Жанет 45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-11-22
Нашата цена: 16.01 лв
 

Рю Мураками е роден през 1952 г. в град Сасебо, префектура Нагасаки. Той е един от най-популярните и противоречиви съвременни японски автори, своеобразен enfant terrible на постмодерната японска литература.

Още първият му роман – Почти прозрачно синьо (1976), история за група младежи, изгубили чувството за смисъл и потъващи все по-дълбоко в спирала от наркотици, рок музика и безразборен секс – печели едно от най-престижните литературни отличия в Япония, наградата Акутагава, и продава повече от милион екземпляра.

През 1980 г. излиза „Децата от гаровия сейф“, който печели наградата Нома и е приет радушно от читатели и критика. Той циментира репутацията на Мураками като майстор на кинематографичното пресъздаване на разрушителния гняв и обезверението на едно поколение, търсещо своята идентичност в общество, в което колективното начало винаги е било поставяно над личното.

През 80-те и 90-те години на миналия век Мураками се утвърждава като един от водещите литературни авторитети в Япония. Председател е на не едно литературно жури. Автор е на повече от двайсет книги. Носител е на почти всички престижни литературни награди в Япония.

Рю Мураками е истинска ренесансова личност: освен като писател и литературен критик, той има успешна кариера в киното като режисьор и сценарист. Освен това е барабанист в рок група и води свое телевизионно шоу.