Из Пътеводител на културологическия стопаджия - Мария Груева

Из Пътеводител на културологическия стопаджия
Автор: Мария Груева
Обем: 244 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Жанет 45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-11-22
Нашата цена: 12.46 лв
 

ПРЕДВАРИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ

По време на странстването ни из Поднебесната много от днес често употребяваните ци, ли, дао и др. звучаха като цитати от Мао в устата на редовите френски маоисти от шестдесетте години, докато на местното население не бяха добре познати нито цитати те, нито философските термини.
Да се има предвид, че откритият в Китай някол ко века преди Европа барут съвсем не е бил използван само за фойерверки и празнични бомбички, според някои фриволни слухове, а е осигурил победата на династия Сун срещу джурджените (номади от манджурските степи) през X в. Монголците пък го вземат от китайците и първи го използват в Европа срещу унгарците.
Обаче книги са се печатали още от 932 г., а през XI век се въвежда и типографията с подвижни знаци – йероглифи. Издавали са се главно популярни енциклопедии, будистки текстове, сборници с теми образ ци за изпитите по литература на кандидатите за имперски чиновници. В Европа пък, няколко века по-късно, първо се печатат набожни картинки и карти за игра.
Първите Chinatown (китайски квартал) са в Москва Новгород.
Още К. Г. Юнг споделя, че мисленето на древните китайци е подобно на това на съвременния физик, който разглежда света като психофизична структура.

Върху водата свети луна.
В боровете – вятър.
Цялата тази нощ! Защо?
И за кого?

По-късно британският астрофизик Дейвид Бом* лансира т.нар. холографски модел на вселената, сравняван с основни постановки от даоистката философия.