Дни от историята на мълчанието - Мерете Линдстрьом

Дни от историята на мълчанието
Автор: Мерете Линдстрьом
Обем: 176 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Книгопис"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-11-29
Нашата цена: 10.92 лв
 

Възрастна двойка мълчаливо възражда миналото си. Ала не рутинното общуване с дъщерите им, нито излинялата им любов, а съжителството с домашната помощница неочаквано разбужда приспаните спомени.

Какво е миналото – бреме или богатство? Тъжно или радостно е да преоткриеш себе си, когато животът почти се е изнизал? Възможно ли е да изтриеш с мълчание преживяното, или всеки отминал ден е с теб завинаги?

Въпросите в най-известния роман на Мерете Линдстрьом са повече от отговорите. Точно това цели писателката и великолепно го постига. Когато затвори последната страница, читателят вече не живее с миналото на героите й, а се изправя пред големите въпроси на собствената си история. Премълчана или не.

***

Романът „Дни от историята на мълчанието” донася на Мерете Линдстрьом международно признание и две престижни награди: на Северния съвет и на Асоциацията на норвежките литературни критици. Но много преди публикуването му през 2011 г. тя става една от звездите на съвременната норвежка литература. Мерете Линдстрьом е забележителна с двойното си творческо „аз” – романист и майстор на късия разказ. Еднакво отдадена и на двата жанра, тя създава шест романа и седем сборника с разкази. Вече 30-годишната й писателска биография логично включва и наградата „Дублау” за цялостно творчество, присъдена й през 2008 г.