Крадецът на закуски. Комисарят Монталбано се вбесява - Андреа Камилери

Крадецът на закуски. Комисарят Монталбано се вбесява
Автор: Андреа Камилери
Обем: 253 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Книгопис"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-12-07
Нашата цена: 9.01 лв
 

„Аз не пиша трудно. Напротив, за мен е удоволствие да пиша. Но не изпитвам ли радост от писането, спирам. Ако страницата не диша и не върви леко, веднага я изоставям”.

Третият роман на Андреа Камилери от поредицата за комисар Монталбано не просто „диша”, а задъхано препуска през събитията. Тунизийски моряк е застрелян на малък рибарски кораб, покосен от неочаквана стрелба на бреговата охрана. Възрастен мъж е убит с нож в асансьор. И вместо да търси истината за тези загадъчни случаи, полицията мобилизира целия си състав за залавянето на дете, заподозряно в кражба на закуски. Поне така изглеждат странните действия на Монталбано, който никога не е бил толкова бесен. Докато се разбере, че странностите и гневът му имат своите страховити основания…

Той е доайенът на съвременната италианска литература. Написал няколко исторически романа и множество разкази, Андреа Камилери е известен най-вече като създател на колоритния комисар Монталбано. Роден в Сицилия , писателят използва в книгите си местния диалект, изпъстрен с нови, измислени от него думи. Поредицата с комисар Монталбано, която включва вече двайсет книги, е преведена на 32 езика. Романите и разказите с прочутия му герой са филмирани в най-популярния италиански криминален сериал, излъчван в 65 страни.

Освен с литературното си творчество Андреа Камилери е известен и с работата си в киното и театъра. Писателят е вече 88-годишен, но продължава да пише и да участва в културния живот на Италия. Сред многото отличия на Камилери са Орденът за заслуги към Италианската република и наградата „Дагър“ на Асоциацията на криминалните писатели.