Кой съм аз? И колко сме? - Рихард Давид Прехт

Кой съм аз? И колко сме?
Автор: Рихард Давид Прехт
Обем: 352 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Хермес"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-12-13
Нашата цена: 14.95 лв
 

В книгата ще откриете отговори на въпросите:

- Какво можем да знаем?
- Що е истина?
- Има ли Бог?
- Какво представляват чувствата, подсъзнанието, паметта?
- Какво сме длъжни да правим?
- Морални ли са абортите?
- А евтаназията?
- Имаме ли право да клонираме хора?
- Какво е любовта?
- Що е свобода?
- Може ли щастието да бъде научено?
- И най-вече: Какъв е смисълът на човешкия живот?

Това са само част от въпросите, които поставя Прехт в своята необикновена книга. В търсене на смисъла авторът хвърля многобройни мостове между самотните острови на отделните науки: философия и (невро)биология, медицина и психология, етика и социология. Целта на автора не е да дава готови отговори и рецепти. Не, той не ни отнема възможността и удоволствието да мислим сами. Защото, както пише и самият Прехт: Да можеш да задаваш въпроси е способност, от която човек не трябва никога да се отказва. Защото ученето и забавлението са тайната на един удовлетворяващ живот. Ученето без забавление ни ограбва, а забавлението без учене води до затъпяване. Затова останете любознателни, реализирайте добрите си идеи и запълвайте дните си с живот, а не живота си с дни.

Какво по-хубаво от това да водим по-осъзнат живот и както съветва Ницше, да се превърнем в „поети на собствения си живот“! Наистина понякога пътят също представлява хубава цел, особено ако се състои от преплитащи се пътеки, водещи към нас самите.

Рихард Давид Прехт е роден през 1964 г. в Солинген, Германия. Отгледан е в необикновено семейство с пет деца, две от които виетнамчета, осиновени от родителите му в знак на протест срещу войната във Виетнам. Децата отрастват в интелектуална и идеалистична среда: бащата е промишлен дизайнер, който хранел особена любов към книгите и събрал внушителна лична библиотека. Майката е посветила огромна част от времето си на благотворителни каузи, насочени най-вече към децата. Рихард Прехт е завършил философия, германистика и история на изкуството в Университета в Кьолн и е работил като научен асистент в същия университет. Главно обаче се е издържал от журналистика: водил е радиопредавания, писал е за медиите (включително и за списание „Шпигел“). В момента основното му занимание е писателска дейност. Живее в Люксембург и Кьолн със съпругата си, телевизионната водеща Каролин Март, и с четирите си деца.

След издаването на книгата му „Кой съм аз? И колко сме?“ през 2007 г., която го прави невероятно популярен в целия немскоезичен свят, той става редовен и изключително търсен гост в много токшоута по немските телевизии. Прехт не се страхува да изрази отношение по всякакви обществено актуални въпроси. С простия си и еднозначен изказ той може да постави натясно дори политици от най-висш ранг. Следват книгата „Любовта – едно неорганизирано чувство“ – 2008 г., и най-новата му книга – „Изкуството да не бъдеш егоист“ (обратното на „Изкуството да бъдеш егоист“ на Йозеф Киршнер).

"Прехт синтезира философски гледни точки по теми като морала, щастието и душата с прозрения от биологията и неврологията. Неговото въведение във философията е много информативно и забавно четиво."

Паблишърс Уикли

"За рамка на своята книга Прехт използва фундаменталните въпроси на Кант: „Какво мога да зная? Какво съм длъжен да правя? На какво смея да се надявам?“. Отговори ли си човек на тези въпроси, ще е открил тайната на живота. Сериозните читатели навсякъде по света ще приветстват подобна книга, в която философията не е отживяла наука, а отговаря на наболелите въпроси на съвременния човек."

Буклист

"Тази книга не просто обогатява читателя, но и го забавлява. Може да се консумира като студена бира в горещ августовски ден."

Шпигел

"Блестящо гмуркане в океана от човешко познание."

Версион Фемина