Покорителят на небесата: Животът ми като свободен полет - Феликс Баумгартнер

Покорителят на небесата: Животът ми като свободен полет
Автор: Феликс Баумгартнер
Обем: 272 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Вакон"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-12-14
Нашата цена: 6.37 лв
 

Какво е усещането, когато се спускаш стремително към земята със свръхзвукова скорост? Каква е мотивацията на изключителния спортист Феликс Баумгартнер, който още от дете мечтае да лети? Кои са били най-критичните моменти в мисията „Ред Бул Стратос” и кога най-много се е страхувал за живота си? В каква степен неговият баща е допринесъл за успеха му? В „Покорителят на небесата” Баумгартнер описва своя необикновен път до върха и житейските уроци, които е научил. Спомня си преживяното със своя първи учител по бейсджъмпинг Трейси Лий Уокър, който го спасява от сигурна смърт и който го предупреждава, че бейсджъмпингът ще му коства работата, парите и приятелката. Разказва за измамите и маскировките по време на първите скокове, повечето от които нелегални, както и защо стилът на изпълнение винаги е бил точно толкова важен, колкото и безпрецедентните спортни предизвикателства.

Роден на 20 април 1969 г. в Залцбург, Феликс Баумгартнер е само на 16 години, когато започва да се занимава с парашутизъм. През 90-те преминава обучение по бейсджъмпинг, след което прави сензационни скокове с парашут от мостове, сгради и забележителни обекти. През 1997 г. на легендарния Бридж дей в Западна Вирджиния, САЩ, става световен шампион по бейсджъмпинг. През 1999 г. скача от статуята на Христос в Рио де Жанейро и от кулите „Петронас” в Куала Лумпур, Малайзия. През 2003 г. става първият човек, прелетял Ламанша със специално изработени крила от въглеродни влакна. Кулминацията в спортната му кариера идва със скока от космическа капсула, издигната на 38 964, 4 метра от земята. Мисията „Ред Бул Стратос” му носи три световни рекорда: за най-бързо свободно падане на човек със скорост 1, 3576 км/ч, за най-дълго разстояние на падане (36 402, 6 м) и за най-височинен скок. За постижението си Баумгартнер е отличен със спортен оскар на церемония по връчването на световните спортни награди „Лауреус”, както и със статуетката Милениум-Бамби. През 2013 г. като спортист на Ред Бул е избран с вота на зрителите на National Geographic за най-екстремен спортист на годината. През 2006 г. Баумгартнер получава лиценз в САЩ за управление на вертолет. След успеха на мисията „Стратос” иска да смени попрището си и да се посвети на хеликоптерни акции по целия свят.

На 14 октомври 2012 г. целият свят следи със затаен дъх австриеца Феликс Баумгартнер и неговия скок от стратосферата. Човекът, по-бърз от скоростта на звука, за първи път разказва за своите преживявания, останали скрити за камерите: страха от провал и невъзможността да се справи с предизвикателствата, битката за връщане в отбора, дългия път от механик на мотори до мениджър на собствени рискове, както и онзи куфар, приготвян преди всеки смел скок.