Вълшебството на Рила - Милка Кралева, Светослав Петрусенко

Вълшебството на Рила
Автор: Милка Кралева, Светослав Петрусенко
Обем: 176 стр.
Формат в мм.: 165х210
Издател: ИК "Кибеа"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-12-18
Нашата цена: 22.25 лв
 

Много хора на перото, пленени от красотата на Рила, са се опитвали да я опишат. Много туристи, почувствали прелестта й, са се връщали, за да я видят отново. Биолози са прекарали най-хубавите часове в живота си, наблюдавайки нейната неописуема флора и фауна. Орнитолози са стояли с часове по върховете й, за да зърнат макар и за кратко нейните пернати обитатели. Геолози са поемали риска да се катерят по най-стръмните й урви, за да открият скрити в недрата й ценни минерали. Наистина мнозина са онези, които – веднъж докоснали се до вълшебствата на Рила – са я обикнали за цял живот.
Първата част на книгата представя хора, може би малко по-различни от описаните по-горе. Това са българите, нарекли себе си Ученици на Живота. Ще научите повече за техния необикновен живот в планината и ще усетите присъствието на Петър Дънов, човека, който насочи сетивата ни към мистичното въздействие на планината. Тъкмо там неговитe ученици са чули проникновени истини за света и живота и са ги записали, за да съхранят спомена за това необикновено време. Времето, прекарано с Учителя в Рила. Уникални архивни фотографии разкриват неповторимата атмосфера на общуването отблизо с човека, чието име днес произнасят на десетки езици последователите на Бялото братство по целия свят.
Втората част описва накратко геоложкия строеж на Рила планина, главните минераложки процеси, довели до образуването на различните минерални видове и най-разпространените скали, изграждащи Рилския планински масив. Тук ще намерите кратка и достъпна характеристика на повече от петдесет минерални вида, като за всеки са посочени химичният състав, някои важни физични свойства и интересни морфоложки особености. Текстът е онагледен с оригинални цветни снимки на минерални образци и ландшафтни фотографии. Публикувана е създадената за първи път в страната топоминераложка карта за разпространението на минералите в Рила планина.
Тази книга е за тялото и душата на Рила – за вълшебното й тяло и нейната загадъчна душа. Тя разкрива красотата на рилската природа като единство на неживата и живата природа с нейното изключително разнообразие и величие.
Тя е за всички, които пожелаят да видят Рила и нейните вълшебства през погледа на един изследовател на живота на Петър Дънов и учениците му, летували години наред в циркуса на Седемте Рилски езера, както и през погледа на един учен-геолог, когото съдбата е отличила с честта да бъде откривател на смарагдите в родината си България.
Желанието на авторите е да ви срещнат с Рила по необичаен начин. С единият ще слезете в нейните дълбини, а с другия, ще докоснете нейния небосвод. Вълшебствата на Рила са пред вас!

Милка Кралева е родена в Бургас, в семейството на Крали Кралев, един от тези ученици на Учителя, които съхраниха неговата книжнина.
Атмосферата в семейството, честите срещи с шепата ученици, останали от близкото обкръжение на Петър Дънов, създават условия за нея да навлезе по-дълбоко във философското учение на Петър Дънов и да го направи свой източник на здравомислие за цял живот.
Като музикант с академично образование, Милка Кралева свързва интересите си и с музиката на Учителя. В резултат на това съставя първата си книга „Сила Жива. Ново разбиране за Музиката“ (1993), в която обединява казаното от Учителя за философската, изпълнителската и енергийната същност на музиката.
Веднага след демократичните промени, Милка Кралева създава списание „Сила и Живот“, посветено на Петър Дънов, и като негов автор и съставител издава 11 тематични броя, в които са публикувани много неиздавани дотогава материали.
Най-значителната й творба е издадената през 2001 г. биографична книга-албум „Учителят Петър Дънов. Живот и учение“. В нея на основата на богат архив от документи се разкриват неизвестни истини за живота на българския духовен просветител. Тази книга запълва едно пространство в българската духовна история, дълго време изкуствено поддържано в състояние на вакуум. Автор е и на книгата „Странник съм в този свят. Асоциации“ (2012).
През 2001 Милка Кралева емигрира в САЩ. Нейният свободен дух и сега работи за интеграцията на името на Петър Дънов с постиженията на световната духовна мисъл.
Милка Кралева е съставител на книгите „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“ (1999), „Мисловен календар“ (1999), „Няма престъпна любов“ (2001), „Раждането на новия свят“ (2009).

Д-р Светослав Петрусенко е един от най-изявените изследователи на минералите на Рила, Родопите и Витоша. В продължение на години проучва редица минерали като берил и хризоберил, скаполит, гранат, везувиан, дистен, андалузит, турмалин и много други.
Изучава задълбочено техния генезис в пегматитовия и скарновия минералообразувателен процес и разпространението им в Рило-Родопската област.
Светослав Петрусенко е откривател на българското смарагдово находище в Рила.
Автор и съавтор е на близо сто научни и научнопопулярни статии, публикувани в реномирани специализирани издания. Съавтор е заедно с Руслан И. Костов на книгата „Скъпоценните и декоративните минерали на България“.
Данни от негови публикации са включени в чуждестранни списания, справочни издания и учебници по минералогия, като Enciclopedia della Chimica, 1972, Roma; поредицата Extra Lapis, както и в книгата на прочутия американски гемолог Джон Синканкас Emerald and Other Beryl, 1981.
Има принос в създаването и защитата на природните паркове Витоша, Рила и Родопите. По негово предложение през 1985 г. Урдиният циркус в Рила планина е обявен за първата у нас защитена територия с категория на природна забележителност за редки минерали.
Д-р Светослав Петрусенко е национален представител на България в Комисията за музеите на Международната минералогическа асоциация.