Кървава луна - Бенджамин Пърси

Кървава луна
Автор: Бенджамин Пърси
Обем: 480 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-12-22
Нашата цена: 15.48 лв
 

Новият необикновен, свръхестествен трилър на Бенджамин Пърси е комбинация от история и странна художествена измислица, който сякаш вдига огледало пред съвременна Америка, за да отрази страховете и предразсъдъците й. Романът започва със сцени, които ще окажат силно въздействие върху всеки, който се вълнува от глобалните събития на миналото десетилетие: бащата, военен запасняк, казва сбогом на сина си, преди да замине на война в далечна страна, където властва фанатична секта, а страшна терористичната атака сваля три самолета на американска територия само за един ден…
И в двата случая не става дума за джихадисти, а за върколаци, които от столетия живеят сред обикновените хора и които през ХХI век са заклеймявани като нисша класа в Америка и принуждавани да потискат животинските си инстинкт чрез лекарствени средства.
В бърза последователност Пърси представя основните герои в своята драма: тийнейджърът Патрик, единственият оцелял от самолетната атака, Клеър Форестър, тийнейджърка върколак, която бяга от правителствените агенти, след като убиват родителите й, Чейс Уилямс, опортюнистичният губернатор на Орегон, който се надява да се възползва от страховете, породени от терористичните атаки в своя полза при надпреварата за президентския пост, и Мириам, лелята на Клеър, дезертьорка от върколашкото съпротивително движение, поело отговорността за терористичните атаки.
Патрик се подвежда по преследваща върколаците група скинхедс, които наричат себе си Американците, преди да се влюби в Клеър. Бащата на Патрик става жертва на военната окупация на република Лупин, която е разположена между Русия и Финландия, и е очевидна метафора на Ирак и Афганистан. Чейс бива заразен с приони на лобос, които го превръщат във върколак, и се опитва да скрие това от обществото, докато бъде изнамерена ваксина. А Съпротивата организира още по- опасни терористични актове, които ще ескалират до експлозивна, ужасяваща развръзка.
Увереността, с която Пърси разказва историята си, го отвежда до поемането на някои рискове, които намират обяснение в шокиращия финал, естествено следствие от заложените в сюжета предпоставки. Чрез докосването до духа на времето и социално- политическия климат, както и дестилирането им в мощен мит, свързан с тиранията на мнозинството над малцинството и демонизацията на Другите, Пърси е създал амбициозен, епичен роман, който заслужава да получи много по-голяма читателска аудитория от тази, която обикновено се интересува от подобен жанр.

Всяка тийнейджърка си мисли, че не е като другите. Но когато правителствените агенти разбиват вратата на Клеър Форестър и убиват родителите й, тя разбира колко различна е наистина.
Патрик Гембъл с нищо не е по-необикновен от останалите до деня, в който се качва на самолета и часове по-късно излиза от него като единствен оцелял пътник. И като герой.
Президентът Чейс Уилямс се заклева да изличи заплахата за нацията, ала електоратът не знае, че той се е превърнал в това, което се е заклел да унищожи. Всички са въвлечени във война, която до този момент е била контролирана със закони, насилие и наркотици. Назрява метеж, който ще причини разруха, загуби и трагедии. Нощта на кървавата луна идва. И тогава ще се появи един неузнаваем, кошмарен свят, в който ще започне битката за човечеството.
Новият необикновен, свръхестествен трилър на Бенджамин Пърси е комбинация от история и странна художествена измислица, които сякаш вдигат огледало пред съвременна Америка, за да отразят страховете и предразсъдъците й.

Бенджамин Пърси (р. 1979) е американски писател, автор на вече два романа и два сборника с разкази. Печелил е наградите Whiting Writers, Pushcart Prise, субсидия от Националната фондация за изкуства и наградата George Plimpton за белетристика на The Paris Review. Негови художествени творби и есета са публикувани в изданията Esquire GQ, Men’s Journal, Outside, Time и Wall Street Journal.

Не мога да го кажа по друг начин: Бен Пърси е написал изумителен, прекрасен роман, сплитащ жанровете на съспенса и ужаса, но с обичайната му сила за натуралистичен език и с характерното му дълбоко прозрение в характерите на героите. Не мога да намеря достатъчно силни думи, за да препоръчам подобаващо тази книга, нито пък мога да се откъсна от нея.
Том Франклин

Publishers Weekly, СТИВЪН ДЖИМЯНОВИЧ
(редактор на Supernatural Literature of the World: An Encyclopedia)

Кристин Ивърсън, The L-magazine
Моето интервю с писателя Бенджамин Пърси, който има най-дълбокия глас, който някога съм чувала.

В своя роман КЪРВАВА ЛУНА Бенджамин Пърси разглежда познати теми, свързани с пубертета и съзряването – разведени родители, първи влюбвания, първи страсти, промяна на тялото, тайни и забранени ласки. И всичко това на фона на терористични атаки, вилнеещи върколаци и надвиснала пандемия. С други думи, този роман не се поддава на лесна класификация.
Класически роман на ужасите ли е това? Тийнейджърска приказка? Алегория за превземането на страната ни от тероризма? Да, всичко това. Но и нещо много повече. Разговарях с Пърси – гласът му е много дълбок, сигурно такъв би бил гласът на вълк, ако можеше да говори, – за неговия роман и сюжета му, който, въпреки борбата на реалността с ужаса, резонира изключително дълбоко в нашето съвремие.