Портрети 92-13. Мисирков/Богданов Portraits Missirkov/Bogdanov - Борис Мисирков, Георги Богданов

Портрети 92-13. Мисирков/Богданов Portraits Missirkov/Bogdanov
Автор: Борис Мисирков, Георги Богданов
Обем: 180 стр.
Формат в мм.: 210х210
Издател: ИК "Жанет 45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-01-11
Нашата цена: 31.15 лв
 

Когато се залавят с фотографските си начинания в постсоциалистическите условия на 90-те години, Мисирков и Богданов се оказват на терен, дефиниран от различни идеологически натоварени зони. Обградени от ново поколение артисти, актьори и режисьори, те превръщат личната си реалност във фотографски летопис, който днес е документ за този период на социална, политическа и икономическа трансформация.

Валтер Зайдл

Изданието се публикува едновременно с изложбата Мисирков/Богданов. Портрети 92-13 в Софийска градска художествена галерия (СГХГ), декември 2013-януари 2014.

Ретроспекция на Мисирков/Богданов или групова снимка на едно десетилетие, с което още не сме се разделили

Серията започва с Антонина Стоянова - съпруга на бившия президент на България Петър Стоянов, продължава с Явор Гърдев, Сергей Станишев, Исей Мияке, Христо Мутафчиев, Мариус Куркински, Стефан Вълдобрев, Касиел Ноа Ашер, Аня Пенчева и Андрей Баташов, Койна Русева, Параскева Джукелова и така до 73 фотографски портрета. Борис Мисирков и Георги Богданов ги избират от хилядите в архива си за изложбата, която откриха сега с куратора Валтер Зайдл в Софийска градска художествена галерия, и за книга на издателство Жанет 45 с текстове на куратора, на Мария Василева и на Георги Лозанов.

Текст на Светлана Куюмджиева за Sofia Live, 18 декември 2013