Пазители на наследството. Най-мащабното търсене на съкровища в историята - Робърт М. Едсъл, Брет Уитър

Пазители на наследството. Най-мащабното търсене на съкровища в историята
Автор: Робърт М. Едсъл, Брет Уитър
Обем: 472 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Вакон"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-02-11
Нашата цена: 16.38 лв
 

Докато Хитлер окупира западния свят, неговите войски методично присвояват културното наследство на Европа. Една след друга безценни творби на Микеланджело и Да Винчи, на Ван Ейк и Вермер преминават в колекциите на фюрера. Пазителите на наследството са група експерти, натоварени с мандат от президента Рузвелт и с личната подкрепа на генерал Айзенхауер, но изпратени на полева мисия без автомобили, без гориво, без пишещи машини и без авторитет. Те не разполагат с никакво време, а се очаква да работят за спасяване на безценните съкровища на човешката цивилизация от ръцете на фанатичните нацисти. С помощта на откъслечни изрезки и доловени слухове всеки от тях си съставя своя карта за търсене на съкровища. Информацията се събира от разрушени катедрали и музеи, от записките на французойката Роз Валан, потайно описвала нацистките грабежи в Париж, и дори от разказите на зъболекар по време на стоматологичен преглед. Всеки от тези неочаквани герои, повечето от които на средна възраст, е оставил зад гърба си преуспяваща кариера, за да замине в епицентъра на войната, рискувайки (а в някои случаи дори и жертвайки) собствения си живот. Подобно на други представители на онова велико поколение тези хора въплъщават дръзкия дух, с чиято помощ човечеството съумява да надвие злото. Това е тяхната история.

Повечето от нас са наясно, че Втората световна война е най-опустошителният военен конфликт в човешката история. Запознати сме с ужасяващия брой на човешките жертви. Виждали сме кадри на съсипани европейски градове. Ала колко от нас са пристъпвали във величествени музеи като Лувъра, наслаждавали са се на величествени катедрали като тази в Шартр или са се захласвали пред превъзходни платна като „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи, задавайки си въпроса: „По какъв начин толкова много паметници и велики творби са оцелели през войната? Кой и как е успял да ги опази?“ Ключовите събития в хронологията на Втората световна война – Пърл Харбър, Десантът в Нормандия или Арденската офанзива – са се превърнали в част от споделената ни историческа памет. Подобно нещо можем да кажем и за заглавията на велики книги и филми като „Братя по оръжие“, „Най-великото поколение“, „Спасяването на редник Райън“, „Списъкът на Шиндлер“, както и за имената на авторите, режисьорите и актьорите зад тях – Стивън Амброуз, Том Брокау, Стивън Спилбърг, Том Ханкс, – на които дължим възстановения в съзнанието ни образ на всички тези исторически мигове. Ала ще ми повярвате ли, ако ви кажа, че зад Втората световна война съществува и една друга история, която до този момент още не е била разказвана – една силна история в сърцевината на бушуващите военни действия, включваща най-невероятни и немислими герои? Ами ако ви кажа, че е имало хора на самата фронтова линия, които съвсем буквално са опазили облика на съвременния свят; които не са носели автомати и не са управлявали танкове; които не са били нито държавници, нито политически дейци; които не само са споделяли общо съзнание за тежката надвиснала опасност над културните и художествените постижения на човешката цивилизация, но и са отишли буквално на предната линия, за да сторят нещо по въпроса?

Робърт М. Едсъл е автор на монументалните изследвания Rescuing Da Vinci, The Monuments Men и Saving Italy. Последният от тези трудове описва драматичната история на пазителите на наследството по време на италианската кампания, когато „Тайната вечеря“ за малко не е унищожена, а едно нацистко предателство поставя под въпрос цялостното културно наследство на страната. Едсъл е също и съпродуцент на впечатляващия документален филм „Поруганието на Европа“. Той е основател и президент на Фондацията за опазване на изкуството Monuments Men и носител на Националния медал за хуманитаристика на САЩ. Освен това Робърт Едсъл е лауреат на наградите „Тексаски художествен медал“, „Президентски призив за служба“ и „Надежда за човечеството“, връчени му от Музея на Холокоста в Далас. Понастоящем е член на управителния съвет на Националния музей на Втората световна война в Ню Орлеанс. Брет Уитър е съавтор на шест бестселъра в класацията на „Ню Йорк Таймс“. Негови книги са преведени на повече от тридесет езика и се продават в над двумилионен тираж по цял свят. Днес той живее в град Дикейтър, щата Джорджия.