Сесил Лафе и адуареното огледало - Джулия Сииленд

Сесил Лафе и адуареното огледало
Автор: Джулия Сииленд
Обем: 312 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Фабрика за книги"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-04-08
Нашата цена: 10.01 лв
 

Понякога животът ни се струва сив и монотонен, точно като на Далия и Ол Тули, собственици на хана „Козлиците” и на магазин в центъра на Дъбов дол. Те са работливи реалисти, които вярват в упорития труд и установените правила. Свикнали са да работят „от ранни зори до късни доби”, дори са приели факта, че не могат да имат рожба. И тъкмо когато си мислим, че именно реализмът е стихията на романа „Сесил Лафе и адуареното огледало” от Джулия Сийланд, нещата се преобръщат.

Господин Ол среща странник, който променя съдбата му, както и хода на повествованието. Непознатият му подарява необикновено красиво и рядко адуарено огледало със заръката да го даде на детето си и книгата престава да бъде просто една обикновена история. И се превръща в роман приказка – за избора, който правим на определен етап от живота си, за куража да отстояваме собствените си принципи, за различните в нашето общество, за силата на приятелството, за вечното противоборство на доброто и злото и за множеството паралелни светове, които си съжителстват в пъстър водовъртеж от събития и преплетени истории. И всичко това е разказано с много колорит, с преплетени фантастични елементи и фолклорни мотиви, легенди и предания, както и с ярки и запомнящи се образи. Историите се леят плавно, напевно и с лекота, причудливото ни завладява изцяло, така че приемаме напълно и „памширените шалове”, и „лимецовата пенливка”, които авторът сътворява.

И ето че в живота на семейство Тули се появява и самото дете – червенокосо създание от света на вълшебниците, надарено с необикновени способности, Лъчиста, която попада в подредения и скучен свят на дъбовдолци. И го преобръща. И го спасява. Защото злият Полдер иска да завладее света с множеството му подсветове, но малката и храбра Сесил Лафе с верните си приятели го възпира. С много приключения, вълшебства, обрати, книгата се чете на един дъх и оставя в съзнанието ярки образи и картини.

Искате ли да надникнете във вълшебниковото училище „Лолстролдж”, да го разгледате с помощта на създанията Боречковци и да поиграете на Керт със специални очила и със силата на мисълта си? Искате ли да се потопите в свят с многообразие от светове – на миниатюрните създания елфгорджите, на пленени красиви кралици, затворени в омагьосани огледала, на прокълната армия от призраци воини, чиито лица прозират на лунна светлина и които служат на Черния зъл магьосник? Любопитни ли сте какво се случва в подземен свят, където времето тече на обратно, но въпреки мрака и влагата има много човешка топлина и съпричастност, дори жертвоготовност? В книгата паячетата си говорят, кучетата си разказват истории през оградата, бухалът се разхожда с шапка, елек и очила – също като илюстрация от детска книжка. Както впрочем и останалите герои, които са доста ярки и незабравими.