Хищническа нация. Корпоративните престъпници, политическата корупция и ограбването на Америка - Чарлз Фъргюсън

Хищническа нация. Корпоративните престъпници, политическата корупция и ограбването на Америка
Автор: Чарлз Фъргюсън
Обем: 380 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "ИнфоДар"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-05-15
Нашата цена: 14.07 лв
 

Чарлз Фъргюсън, който наелектризира света с отличения с „Оскар” документален филм „Вътрешна афера” , обяснява как един хищнически елит е завладял Щатите и разкрива мрежите от академични, финансови и политически влияния ‒ във всички последни администрации, ‒ които са подготвили хищническата пътека към завоевание. През последните няколко десетилетия Щатите са преживели една от най-радикалните социални и икономически трансформации в своята история.
Финансите са станали доминираща индустрия в САЩ, докато производството, дори високотехнологичното, почти е изчезнало; финансовият сектор става все по-корумпиран, с най-широко разпространени вреди, които водят след себе си Балона и остават ненаказани;най-шокиращото – САЩ са се превърнали в едно общество на неравенство и нечестност.Основният извод е, че финансовият сектор е паразитен, дестабилизираща индустрия, която възпрепятства икономическия растеж на САЩ. Превърнал се е в мошеническа индустрия, която започва да подкопава устоите на американската политическа система, правителството, университетите с цел да избегне регулацията.
Смело Чарлз Фъргюсън посочва, че много от деянията в основата на Финансовия балон и кризата са буквално престъпни и че липсата на заведени дела срещу висши финансисти е почти толкова възмутителна, колкото и извършеното във финансовия сектор.
Мрачната прогноза на Фъргюсън е, че тези процеси ще превърнат САЩ в западащо, несправедливо общество с бедно, недоволно и необразовано население, контролирано от малък, свръхбогат елит – общество, което би било не само неморално, но и нестабилно, заредено с религиозен и политически екстремизъм. Двете политически партии омаловажават, изопачават и експлоатират реалните икономически, социални и образователни проблеми на страната – този процес започва да генерира нова опасност от демагогия.
Книгата засяга два въпроса – въздигането на финансите като престъпна индустрия и ролята на престъпните деяния в причиняването на кризата и анализ на нарастващото неравенство в САЩ.

рлз Фъргюсън е удостоен с „Оскар” за докуманталния си филм „Вътрешна афера” (2011), а първа номинация за престижната награда получава още за „Краят не се вижда” за войната в Ирак. Фъргюсън е завършил университета „Бъркли” в Калифорния, има докторска степен по политически науки от Масачузетския технологичен институт и е бил консултант на Белия дом, както и на водещи компании като Apple, IBM, Texas Instruments.
Филмът му „Вътрешна афера” е носител и на множество награди: Награда на Гилдията на режисьорите в Америка, 2011 за изключителни режисьорски постижения в документалистиката; Национален борд на отзивите, 2010 ‒ класира се в Топ 5 на документалните филми; Награда на Филмовите критици в Ню Йорк, 2010 ‒ Най-добър документален филм; Награда на Националната филмова асоциация на критиците, 2011 ‒ Най-добър документален филм; Награда на Асоциацията на Филмовите критици в Североизтока, 2010 ‒ Най-добър документален филм; Награда на Гилдията на сценаристите в Америка, 2011‒ Най-добър сценарий на документален филм; Награда на Асоциацията в Бостън на филмовите критици, 2010 ‒ Най-добър документален филм.