Отражения в мъжки поглед - Нанси Хюстън

Отражения в мъжки поглед
Автор: Нанси Хюстън
Обем: 232 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-05-15
Нашата цена: 11.74 лв
 

Крайната форма на теорията за рода, която смята биологичната идентичност за незначима, вече е официална идеология във Франция. [...] Министерството на образованието наскоро взе важно решение по въпроса – теорията за рода трябва да се преподава във всички държавни училища. Така от началото на учебната 2011 г. някои ученици можеха да прочетат следната фраза в учебниците по предмета „Науки за живота и земята“: „Човек не се ражда мъж или жена, а става такъв по личен избор.“

[...] Под претекст, че „природата“ и „естествените разлики“ са допуснали поробването на жените („по природа майки“), на чернокожите („по природа глупави“), на евреите („по природа хитри“) и така нататък, много от нашите съвременни мислители отхвърлят самата идея за природа и се опитват да ни накарат да повярваме, че човешките същества нямат абсолютно никаква природа, нищо общо с природата, изобщо не са животни, а чисто културни същности, които се изграждат по собствена воля. В съвременната догма за променливостта всичко варира според културата, всичко е въпрос на правило, принуда и конструкция.

Въпреки това природата съществува и макар че имаме огромна свобода и талант да я коригираме, до нова наредба ние сме част от нея. Независимо от въпроса за половите различия, тази противоестествена нагласа – която постулира коренна разлика между човека и заобикалящия го материален свят или на практика превъзходството на човека над света, – е на път да ни унищожи.

Нанси Хюстън