Никога преди залез - Йохана Синисало

Никога преди залез
Автор: Йохана Синисало
Обем: 304 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-06-27
Нашата цена: 10.90 лв
 

Йохана Синисало е първата финландка, сдобила се с огромно влияние извън родината си, прекосявайки жанровите граници и бариери. В творчеството си тя изследва мотива за човека животно, безпомощен пред аморалните сили в природата и обществото. Книгите й са едновременно фантастика, литература на идеите и четиво от най-висока класа. Като свои вдъхновители Синисало посочва автори от ранга на Туве Янсон, Астрид Линдгрен, Рей Бредбъри, Владимир Набоков, Джордж Оруел и Олдъс Хъксли.
Писателката е носител на престижните награди „Финландия“ (най-големият приз за литература в родината й) и „Джеймс Типтри-младши“. Номинирана е за награда „Небюла“ в САЩ. Големият й хит „Никога преди залез” излиза в Англия с оригиналното си заглавие, а в Америка – със заглавието „Трол”.

Младият фотограф Микаел открива в двора на жилищния блок, в който живее, малко човекоподобно създание, пребито от агресивни тийнейджъри. Това е млад трол –обречен на изчезване, интелигентен и ловък митологичен звяр с човешки черти. Изпълнен със съчувствие, Микаел го взима в апартамента си, скрива го от злонамерени хора и му дава име – Песи. Младият мъж проучва всевъзможни изследвания и публикации, за да разбере с какво се храни той и как може да го излекува. Но това, което липсва там, е, че троловете излъчват феромони. Самият той поема от тази миризма, която се оказва афродизиак върху околните. Когато Микаел е изправен пред най-голямото предизвикателство в кариерата си – да заснеме реклама за ултрамодерна марка дънки, източник на вдъхновение става тролът. Но младият мъж няма представа, че неговият приятел, неусетно превърнал се в най-близкото му същество, може да провокира най-тъмните и забранени импулси на човека.