Касационно производство - Любен Корнезов

Касационно производство
Автор: Любен Корнезов
Обем: 244 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Софи-Р"
Мека подвързия
Дата на включване: 2000-07-26
Нашата цена: 10.92 лв
 

Що е касация?

Питат ме юристи и граждани и, да си призная, не мога да им отговоря с едно изречение. Дали материята е сложна или ние, процесуалистите, я усложняваме ненужно, но тя остава неразбираема за обществото. А нали правото е призвано да служи на хората! То самото е родено от човека, наречен от науката „законодател". Законодателят е призван да сътворява правила, на които да бъдем подчинени. Защото днес може да бъдем свободни единствено под властта на закона.

Закон справедлив, в който е въплътена мъдростта, а не закон, който ражда бунта човешки за разчупване на неговите окови. Защото роденият свободно човек трябва да се подчинява на правила, които сам е сътворил.

Така и с касационното производство, чрез които се търси справедливостта за един гражданскоправен спор пред най-висшата инстанция - Върховния касационен съд. Гражданският процес е призван да даде защита на правоимащия, да го защити от неправомерното поведение на правонарушителя. Затова разумният законодател би организирал гражданския процес пред Върховния касационен съд като израз на висшата справедливост при приложението на закона. Върховните съдии трябва да бъдат неговия глас.