Лейди Макбет - Сюзън Фрейзър Кинг

Лейди Макбет
Автор: Сюзън Фрейзър Кинг
Обем: 416 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Еднорог"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-07-30
Нашата цена: 15.75 лв
 

Името на Макбет е по-известно от това, на който и да е друг крал на Шотландия, изцяло благодарение на едноименната Шекспирова пиеса. Но до каква степен истинският живот на Макбет е отразен в неговия художествен образ? Бил ли е той наистина вманиачен убиец, подтикван от свръхамбициозна съпруга да узурпира трона чрез “убийство грозно”? Или шекспировата пиеса не е нищо повече от впечатляващ театър, отразяващ параноята на Елизабет от евентуален метеж?

От зловещи възвишения през мъгливи блата до страховити крепости, „Лейди Макбет“ пренася читателя в самото сърце на средновековна Шотландия, рисувайки смел и ярък портрет на една жена, силно подценена от историята.

Авторката на романтични исторически романи Сюзън Фрейзър Кинг навлиза в по-дълбоките води на средновековието със своята завладяваща трактовка на истинската история на лейди Макбет. Не такава, каквато я познаваме от шедьовъра на Шекспир, а истинската кралица-воин от плът и кръв. Груад, бъдещата лейди Макбет, дъщеря на шотландския благородник от XI век Бодех, оцелява при няколко опита за отвличане в детството и юношеството си и решена да продължи традициите на неустрашимите келтски жени-воини, се научава как да борави с оръжие. Груад среща Макбет, чиято кралска кръв е почти толкова чиста, колкото нейната собствена, но баща й я омъжва за военачалника Гилкомган, към когото тя постепенно се привързва.

При трагичен обрат на събитията, Макбет убива съпруга й, докато Груад е вече бременна с първото си дете, и незабавно се жени за нея, какъвто е обичаят в онези времена – победителят да вземе за жена вдовицата на победения от него враг. Скоро обаче става ясно, че има и множество други причини зад този бърз брачен съюз.

Базирана на реални исторически документи и тълкувания на епохата, “Лейди Макбет” е епичен разказ, написан с вдъхновяващ ритъм и високоволтово действие. Творбата на Сюзън Фрейзър Кинг ще очарова любителите на Шекспировите адаптации и ще зарадва всеки, който харесва интригуваща история за любов и амбиция.