Трите Европи и светът - Етиен Тасен

Трите Европи и светът
Автор: Етиен Тасен
Обем: 160 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-08-10
Нашата цена: 6.88 лв
 

Настоящата книга включва два текста от Етиен Тасен и въведение към тях от Лидия Денкова. В книгата става дума за Европа, за Европейския съюз, или другояче казано – за нас. В нея се говори за хуманизъм и политика, за ценности, за философски подходи, за универсалност.

Древната мисъл идва на помощ, за да обясни настоящето, а навярно и бъдещето на понятията „философска Европа“, „политическа Европа“ и „космополитна Европа“. Което пък ни кара да се запитаме, без да изпадаме в компаративизъм, в догматичен или опростенчески исторически или културен детерминизъм, каква е идентичността на политическата организация на европейската общност.

Налага се да преразгледаме еволюцията на нашата европейска идентичност, след като проектът Европейски съюз с времето се обезличава, а противоречията, съпътствали неговото изграждане, изпъкват: границите и стените, свободното движение на хора, националният и европейският граничен контрол, демокрацията и ниската избирателна активност... са все дисонанси в неизбежния контекст на процесите и механизмите, създаващи нашата идентичност.

Благодаря на Лидия Денкова и Етиен Тасен, че не ни предлагат урок по филосфия, а само отправни точки, които да подтикнат и подхранят необходимия размисъл за всеки от нас...

Жил Руе