Трактат за живописта - Леонардо да Винчи

Трактат за живописта
Автор: Леонардо да Винчи
Обем: 496 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Изток Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2014-08-29
Нашата цена: 26.39 лв
 

Най-често издаваният от ръкописите на Леонардо е "Трактатът за живописта". Въпреки това - в немногобройни издания -книгата е била четена само от художници и историци на изкуството. Нейното влияние в живописта не може да се оцени. Разбира се, Леонардо е упражнявал своето влияние и пряко, чрез въздействието на живописните си творби. И това влияние започва приживе (т. нар. Леонардова школа) и продължава до късно с прерафаелитите, символната живопис, сецесиона.

Но всички, които са живели като озарени от живописта му, са долавяли, че някакъв принцип (както винаги при този човек) седи на дъното, или казано с езика на философите от неговата страна и неговата епоха, една теория. И те са търсили нейните обосновки.

В какво се състоят тия принципи, изложени в трактата и по-важно - са ли те неговото верую, отразяват ли или осветляват ли неговата собствена практика?

И преди това, на какво почиват те, на каква философия, на какъв мироглед?

Мирогледа на Леонардо е също така безкрайно изследван, може би докато са били изгубени всички представи за него. На този буреносно тревожен въпрос за миросъзерцанието на Леонардо ще отговорим съвсем накратко, и то .само във връзка с разглеждания от нас трактат.