Чочарка - Алберто Моравия

Чочарка
Автор: Алберто Моравия
Обем: 304 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Хермес"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-09-04
Нашата цена: 14.95 лв
 

Красивата Чезира се омъжва и напуска родното си селце в Чочария, за да заживее с възрастния си съпруг в Рим. Раждането на дъщеря й Розета придава смисъл на живота й. Смъртта на съпруга й след тежко боледуване й носи облекчение. Въпреки Втората световна война, хранителният магазин на Чезира процъфтява и не след дълго тя натрупва цяло състояние. Рим е бомбардиран и правителството на Мусолини е принудено да избяга. Италия попада под немска окупация. Чезира разбира, че двете с Розета трябва да напуснат дома си.

Майка и дъщеря тръгват по опустелите пътища на Италия само с два куфара с дрехи и пари. Прекарват една година в планината близо до фронтовата линия. Година, която ги кара да видят грозното лице на света и хората във време на зверско насилие. Преживяното ги променя завинаги.

„Чочарка“ е един от най-силните антивоенни романи в световната литература.

***

Алберто Моравия (1907–1990) – псевдоним на Aлберто Пинкерле – е считан за „баща на италианския неореализъм“. Той постига успех още с първия си роман „Безразличните“, последван от добилите световна известност „Чочарка“, „Презрението“, „Конформистът“, „Римлянката“ и др. Въпреки че е носител на най-престижните литературни награди в Италия, през 1952 г. творбите му са забранени от Ватикана. През 1958 г. е номиниран за Нобелова награда за литература.