Международно частно право на Република България - Владимир Кутиков

Международно частно право на Република България
Автор: Владимир Кутиков
Обем: 416 стр.
Формат в мм.: 130x200
Издател: ИК "Софи-Р"
Мека подвързия
Дата на включване: 2000-08-02
Нашата цена: 12.29 лв
 

В ръцете си държите учебник с трудна съдба… Когато през 1975 г. участвах в обсъждането на този труд, авторът беше замислил издаването му като монографичен курс. По причини, стоящи извън него, това не му се удаде. Въпреки това за историята и теорията на международното частно право учебникът на проф. Владимир Кутиков остава с непреходно значение. Обхватът, съдържанието и оригиналността на идеите нареждат този учебник сред най-значителните произведения на българската правна наука. Това му осигурява запазено място в образованието на българските юристи. Курсът от лекции, който се чете в стогодишния Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски" и днес в основни линии следва учебника на Кутиков.

Естествено, бързият поток на времето засегна и международното частно право. Промени се цялостната картина на правно регулиране на международните граждански отношения. Невъзможно е да се пренебрегнат измененията в правната уредба. Затова беше неизбежна по-чувствителната ми намеса в отделни части на съчинението. Същевременно преиздаването на специалната част на учебника изисква практически написването му наново. Ето защо съм се ограничил с общата част. Тя предоставя основния и абсолютно необходим инструментариум на международното частно право. Без овладяването му, съвременният юрист е безпомощен в прилагането на бързо изменящата се конкретна нормативна уредба.

Трудът на Кутиков носи печата на своето време. Светът беше разделен по друга ос. Термини като „социалистически", „капиталистически" или „буржоазни" бяха изпълнени с оценъчно съдържание. Там, където те отразяват историческа периодизация или са свързани същностно с материята, съм ги запазил. Прочетени с днешна дата, това са исторически факти. В ред случаи Кутиков е използвал „марксистко-ленинската" фразеология без съществена връзка с разглеждания въпрос, само като парола, за да промуши определени мисли през дребното сито на партийната цензура. Тази фразеология съм спестил на днешния читател…