Под юртите на Монголия със синовете на степта - Марк Ало

Под юртите на Монголия със синовете на степта
Автор: Марк Ало
Обем: 336 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Вакон"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-10-24
Нашата цена: 15.47 лв
 

Марк Ало изминава пеша близо 6000 километра в „страната под Синьото небе”. От китайската граница до подстъпите на Сибир той прекосява централните и източните степи, обширната пустиня Гоби и китните планински покрайнини. В желанието си да се потопи в живота на „синовете на степта” той започва да изучава монголски език, завързва много приятелства, живее в юртата на номади скотовъдци, включва се в ежедневните пасторални дейности, местни празници и сезонните миграции.

Ало си поставя за цел да усети всички нюанси на живота на едно общество, което за по-малко от век преминава от феодализъм през комунизъм до капитализъм. В името на осъществяването й той живее както в столицата Улан Батор, така и в най-закътани малки селца. Чрез това пътешествие Ало се впуска в търсене на монголската душа, а книгата му е не само приключенски разказ, но и ценно есе за етнографията на страната.

„Искам да предупредя пътешествениците, които плануват да се отправят към Моноглия: не четете тази книга, защото няма да искате да се върнете от там! Пред вас стои един литературен шедьовър на една изключително пламенна личност." Libraire L Appel de la foret

„Тази книга, изпъстрена с десетки снимки, заснети от самия автор, е едно етнологично изследване върху днешните наследници на Чингис хан. Четивото предоставя и едно невероятно пътуване сред необятни дeвствени земи с щедри и изключително мъдри хора.” www.routard.com

Марк Ало е роден през 1976 г. и се занимава с археология, преди да поеме по пътя на книгоиздаването. Предприема пет дълги пътешествия из Монголия, която изследва със страст и за която публикува множество трудове, като същевремнно участва в конференции за историята, културата и икономиката на страната.