Технология на хляба, хлебните и сладкарските изделия - Г. Караджов, Р. Василева

Технология на хляба, хлебните и сладкарските изделия
Автор: Г. Караджов, Р. Василева
Обем: 364 стр.
Формат в мм.: 130x200
Издател: ИК "Матком"
Мека подвързия
Дата на включване: 2000-08-02
Нашата цена: 14.16 лв
 

Производството на хляб е една от първите дейности на човека, започнала при заседналия му начин на живот. Приготвянето на храна е изисквало отглеждането на подходящи растения. За хляба това са житните - пшеница, ръж, царевица, ечемик и др. Постепенно начините за приготвяне на хляб, неговият вид и състав се усъвършенствуват с развитието на човешкото общество - от кашите с цели или натрошени зърна, използуването на кисел квас, откриването на хлебната мая до създаването на съвременните механизирани технологични процеси. Разнообразява се и асортиментът, който вече включва богатство от национални традиции, форми, състав, вкус, вложени подобрители и др., както при хляба, така и при хлебните и сладкарските изделия.

Вярна е народната мъдрост, че няма нищо по-голямо от хляба. Затова разгледаните в учебника въпроси, свързани със суровините и тяхната подготовка за приготвяне на тесто, с теоретичните основи на хлебопроизводството и с технологията на хляба, хлебните и сладкарските изделия, са изключително важни за професионалната подготовка на курсистите от техникумите и на учениците от СПТУ по хранително-вкусова промишленост, така и за по-широката читателска аудитория - специалистите и хората, които имат пряко отношение към този проблем.

Учебникът е предназначен за техникумите и СПТУ по хранително-вкусова промишленост, написан е съгласно учебната програма и е одобрен от Министерство на образованието, науката и технологиите.