Майска утрин - Мая Кисьова

Майска утрин
Автор: Мая Кисьова
Обем: 64 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-11-08
Нашата цена: 7.28 лв
 

Двуезичният проект „Майска утрин / May Morning“ съдържа 51 хайку, някои от които публикувани в двуезичния хайку- сборник „Различна тишина“ (2012, на българ­ски и унгарски), в сборниците на V (2012) и VI (2013) Софийски есенен салон за поезия, в хайку-сборник „След звъна на камбаните“ (2014), в прес­тижните международни издания World Haiku Review, Akitahaiku и др.

Авторката Мая Кисьова е актриса. Носител на II награда и отличие от VI На­ционален конкурс за хайку на свободна тема и отличие от I Национален конкурс на Бъл­гарски хайку съюз (2013). Първите си опити за хайку пише през 2002 г. През 2011 поставя и играе на три езика мултиме­дийния спектакъл „Безопасни игли“ от 105 хайку на Петър Чухов.

Определя хайку като прецизен „вход” към съвременния свят, като красив рефлекс, който дисциплинира начина на живот. Изследва хайку като театрална реплика. Автор на първия в България драматургичен текст „Перце на оградата“ в жанр „хайку – мис­терия“, конструиран от 300 нейни хайку.

истинско слънце

сенките на актьорите

в една посока

***

authentic sun

the shadows of the actors

at the same direction

Непосредствено преди излизането на книгата, 2 хайку бяха отличени съответно с втора и трета награда в престижния 19-тия “Kusamakura”International Haiku Competition, Japan :

Стената на плача

едно дете ми каза

истината

***

Wailing Wall

one child tells me

the truth