Портретът на Дориан Грей - Оскар Уайлд

Портретът на Дориан Грей
Автор: Оскар Уайлд
Обем: 288 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-12-06
Нашата цена: 10.90 лв
 

Един магически портрет започва да старее, докато младежът, нарисуван на него, запазва красотата и младостта си. В отчаян опит да спаси себе си, младият човек пада по-ниско от най-окаяния жител на викториански Лондон. Ще спре ли портретът да погрознява и да остарява, изобразявайки вътрешната му същност?

Неповторимият роман на Оскар Уайлд и днес искри със завладяващ сюжет, великолепни герои, както и с най-силното оръжие на писателя – неговото остроумие.

"Портретът на Дориан Грей" е единственият роман на Оскар Уайлд. Публикуван е за първи път в списание „Липинкот” на 20 юни 1890 г. В самостоятелно издание излиза през следващата 1891 г. Това е блестящо написана книга и веднага се превръща в бестселър.

Портретът на Дориан, укриван грижливо от притежателя му, е "огледало" на душата му и той го намразва, спускайки се по мрачните кръгове на падението, порока и престъплението. Независимо от фантастичния елемент, като цяло "Портретът на Дориан Грей" е светски и психологически, а в по-широкия смисъл на думата и символистичен роман за терзанията и погубването на душата, лишена от морален ориентир и водач.

Вечната творба на Уайлд излиза в нов превод на Неда Маринова, в поредицата "Световна класика" на изд. "Персей", и с предговор на проф. дфн Симеон Хаджикосев.