Александър Цанков - Недю Недев

Александър Цанков
Автор: Недю Недев
Обем: 280 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Хермес"
Мека подвързия
Дата на включване: 2015-03-01
Нашата цена: 14.95 лв
 

Професор Недю Недев ни запознава с личността на един от най-противоречивите политици в новата ни история – Александър Цанков. Биографията на Цанков заема основно място в книгата. Той два пъти е министър-председател на България - първият на легитимно правителство, а вторият на емигрантско правителство във Виена - безпрецедентен случай в историята ни. Обект на изследване са Народното социално движение, Съюзът на българските национални легиони и Ратник за напредъка на българщината. Освен правителство във Виена, Цанков създава Корпус за борба с Червената армия - корпус в състава на SS-овските войски. По-късно, след като е осъден задочно на смърт от Народния съд, Александър Цанков заминава за Аржентина и остава там до края на живота си.

Настоящият труд е резултат на задълбочени проучвания, ползване на богат изворов материал и на засекретени доскоро документи. Водещо място в изследването заема 24-томното досие на Александър Цанков и допълнителните 10 тома, събрани от Държавна сигурност.

***

Проф. Недю Недев е автор на редица изследвания на историческа и политическа тематика. Той е от изследователите, за които смело може да се твърди, че създават бестселъри. Написаното от него е плод на задълбочени проучвания, съчетани с умело изложение на фактите. На голям читателски интерес се радват книгите му „Три държавни преврата или Кимон Георгиев и неговото време”, „Българското масонство (1807 – 2007г.), „Цар Борис ІІІ. Дворецът и тайният кабинет“ и „Времена и герои“.

За книгите си проф. Недев споделя, че са изградени върху уникален изворов материал, в което всъщност е и изключително високата им стойност и непреходност.