Да направим собствен сайт - Денис Колисниченко

Да направим собствен сайт
Автор: Денис Колисниченко
Обем: 232 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Асеневци"
Мека подвързия
Дата на включване: 2015-04-01
Нашата цена: 18.15 лв
 

Не е тайна, че много от съвременните сайтове използват готови системи за управление на съдържанието. И това е напълно нормално като се има предвид какви възможности предоставят тези системи, при това безплатно. В тази книга е разгледан именно този начин за създаване на сайт.

В първите две части на книгата последователно е обяснено инсталирането и конфигурирането на двете най-популярни безплатни системи за управление на съдържание - Joomla! и WordPress. Тези системи притежават изключително мощна функционалност, като в същото време са лесни за настройване и управление. Точно това ги прави много популярни. За тях са разработени изключително голям брой допълнителни разширения и теми за оформление, чрез които може да промените кардинално външния вид на сайта само за няколко секунди, като го направите наистина уникален.

Ще научите как да: инсталирате допълнителни плъгини, модули, компоненти, теми за оформяне; модифицирате съществуващите менюта и да правите собствени; управлявате съдържанието - създавате категории, статии, записи и навигация в сайта. Обърнато е внимание и на SEO оптимизацията на сайта, с което ще го направите по-лесно откриваем за търсачките и ще го класирате по-напред в резултатите от търсенето.

В третата и четвъртата част на книгата ще намерите конкретни практически примери – в разбираеми стъпки е представена последователността на създаване на различни сайтове с Joomla! и WordPress. От вас се иска само да следвате и изпълнявате инструкциите. Ще научите как се прави интернет магазин, стандартен фирмен сайт, фото и видеогалерия, автомобилен фото/видео блог, блог за туристическа агенция, сайт за продажба на автомобили. Ще разберете как се добявят конкретни модули, например такъв, чрез който посетителите на сайта да оставят коментари и др. Може да използвате тези практически примери наготово, или да ги модифицирате според вашите конкретни и специфични нужди.

Книгата е написана на достъпен език. Тя е ценна и с това, че не само обяснява разбираемо процеса на създаване на сайт, но прави този процес достъпен и за хора, които нямат познания по програмиране. Книгата ще е полезна и за тези, които имат сайт, но искат да го усъвършенстват и развият. И не на последно място - за сайтовете, които ще направите няма да похарчите нито лев.

Практически примери в книгата:

Сайтове на Joomla!

Интернет магазин
Стандартен фирмен сайт
Фото и Видеогалерия
Добавяне на коментари

Сайтове на WordPress:

Автомобилен фото/видео блог
Блог за туристическа агенция
Сайт за продажба на автомобили

С тази книга са описани последователно стъпките, с които лесно ще направите собствен сайт. Като за начало ще имате нужда от име на домейн и от хостинг. Тези неща може да си осигурите от произволен хостинг провайдер и повярвайте - не струват много. Например името на домейна, в зависимост от домейна от най-високо ниво, струва около 8 евро на година, а хостингът - от 3 евро на месец (36 евро на година). Цената на хостинга зависи от размера на дисковото пространство, което получавате, ето защо може да варира спрямо посочената тук.

При покупка на хостинг обърнете внимание на това, че ще ви трябва поддръжка на PHP, MySQL и FTP - без тези неща няма да можете да инсталирате нито CMS Joomla!, нито CMS WordPress.

Бележка:

PHP - език за програмиране, необходим за стартиране на Joomla! и WordPress.
MySQL - сървър за бази данни.
FTP - протокол за пренос на данни.

Регистрацията на името на домейна отнема от няколко часа до няколко дни. След това ще може да използвате хостинга по предназначение - за създаване на сайт.

В тази книга ще разгледаме две системи за управление на съдържание (CMS) - Joomla! и WordPress. Първата система е подходяща за създаване на сайтове с произволна сложност - от обикновен сайт тип визитка до сложен корпоративен сайт. Тази система не е особено подходяща обаче за създаване на портали - за портали е по-добре да използвате CMS Drupal. Ако ви трябва именно портал, веднага ще ви кажа, че тази книга не е за вас. По-добре да ви го кажа честно, още сега. Надявам се да прочетете това въведение, преди да купите книгата.

CMS WordPress е подходяща за създаване на блог, но с нейна помощ може да създадете и сайт от друг тип. Именно това ще покажем в тази книга.

Сега ще поясня какво е това CMS. CMS (Content Management System) е система за управление на съдържание (т.е. съдържанието на сайта - страниците, изображенията и т.н.). За да разберете важността на CMS, ще трябва да се върнем към историята на WWW.

Първите сайтове бяха статични. Сега такъв сайт ще намерите най-вероятно в музея. Днес, в основата си почти всички сайтове са динамични. Сега ще обясня как работи един статичен сайт. Потребителят се опитва да зареди дадена страница, например index.html. Уеб сървърът от своя страна претърсва папката със страниците, и ако в тази папка има файл с име index.html, то неговото съдържание се показва на потребителя. В противен случай се връща грешка 404 („Файлът не е намерен”).

Динамичният сайт работи по по-различен начин. Потребителят се опитва да зареди някоя страница, но обръщението не се прави към конкретен файл, а към CMS (обикновено това е файлът index.php, в случай че системата е написана на езика PHP). CMS от своя страна получава необходимата на потребителя информация от някакъв източник (например от база данни или от файл на диска), генерира HTML страница и я изпраща към уеб сървъра, който от своя страна я предава на браузъра на потребителя.

Вероятно се питате защо трябва да усложняваме така нещата, вместо да заредим един файл и да го изпратим към браузъра? Отговорът е прост - за да можем да управляваме сайта по-добре. Да предположим, че сте създали сайт с 500 страници (не са чак толкова много). Рано или късно ще ви се наложи да промените дизайна на тези страници (или да добавите нещо малко в тяхната „шапка“). Тогава ще трябва да свалите всичките тези 500 страници на своя компютър, да ги редактирате и после отново да ги качите на сървъра. Как ви се струва това? А ако страниците не са 500, а 5000? Когато страниците са малко на брой (няколко десетки) не е толкова трудно да се справите, но ако са повече, то задачата значително се усложнява.

Нека си спомним как работи динамичният сайт. Той генерира HTML страница. Тоест енджинът събира информацията - текстовата част (ако има и таблици и изображения) и я „облича“ с дизайн. Следователно, за да променим дизайна на сайта, ще трябва просто да инсталираме някоя от вече готовите графични теми или да редактираме един-два файла от шаблона на сайта.

И това не е всичко. Всяка нормална CMS има панел за управление, в който е вграден визуален редактор. Тоест няма да ви се налага да сваляте страниците на своя компютър, за да ги редактирате. Редакторът отваря страницата, а вие може да я редактирате по начин, подобен на обикновен текстови редактор (например MS Word). Няма нужда да знаете HTML или някой друг език за оформление на страници. В това се крие и прелестта на CMS. Тя не само подпомага процеса по правене на сайтове, но прави този процес достъпен за хора, които нямат познания по програмиране. Можете да създадете много сайтове, но така и да не научите HTML.

Какво е нужно, за да направим сайт на базата на CMS?

Първо - да се сдобиете с име на домейн и хостинг. Да предположим, че вече имате хостинг.
Второ - чрез FTP да качим файловете на CMS на сървъра (хостинга). Качването на файловете отнема 5-10 мин. Разбира се, това време зависи както от размера на CMS, така и от скоростта на вашия интернет.
Трето - инсталирането на самата CMS.
Четвърто - основна настройка на CMS. Разбира се че има хора, които могат са създават и усъвършенстват един сайт с месеци, но за нас ще е важно просто да го създадем.

В първата част на книгата ще разгледаме по-универсалната CMS Joomla!. Във втората част - WordPress. Последните части на книгата съдържат подробни примери за създаване на сайтове с WordPress и Joomla!. От вас се иска само да изпълнявате инструкциите. За всичко останало ще се погрижи тази книга.

В книгата са разгледани доста „сериозни“ разширения за Joomla!, които може да използвате за създаване на сложни проекти.