Живях в Коми от сумрака на тайгата до светлината в духа - Иванка Кирова

Живях в Коми от сумрака на тайгата до светлината в духа
Автор: Иванка Кирова
Обем: 264 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Ентусиаст"
Мека подвързия
Дата на включване: 2015-04-02
Нашата цена: 7.12 лв
 

Авторката разказва искрено преживяни драматични събития в работата си като лекар на работниците по дърводобива в тайгата на Коми, при суровите условия на Далечния север.

Истинските неща не се измислят – те просто се случват. Има хора, спасени в клинична смърт, самоубийства, убийства от изгаряща ревност, всеотдайни приятелства, безрезервна жертвоготовност и смелост.

Съдбата на авторката се преплита с участта на тези българи, принудени да живеят като доброволни изгнаници, далеч от Родината, които с труда си очовечават дивата тайга и със сиянието на душите си озаряват мрака на полярната нощ.

Изповедта на авторката разкрива изпитанията, съпреживяването на нещастията, болките, страданията на хората и умиращия от рак съпруг, които изострят сетивата ѝ. Тя достига до духовни прозрения, повече от това, което е видимо на физическо ниво. Като академичен учен авторката търси и намира духовна наука за обяснение на свръхсетивните изживявания.

Доцент д-р Иванка Кирова, к.м.н. е родена на 18 януари 1936 г. в София. Специализирала е физиотерапия в Полша и е доцент в Катедрата по физиотерапия, курортология и рехабилитация при Медицински университет в София.

Тя е работила във Варшава една година като хирург и три години в отделение „Бърза помощ“ при Биеланската болница и като завеждащ здравна служба в гр. Благоево – Коми АССР.

Доц. Кирова е популярна в България с разработката и широкото разпространение на профилактиката и лечението с естествените природни фактори и природосъобразен живот. В това направление са дисертацията ѝ, 107 научни труда, 14 книги и учебници, 112 научно-популярни труда, 8 учебни филма. Тя е радетел и привърженик на безлекарственото лечение – само с естествените средства на Природата.

Автор е на известните научно-популярни книги: „Природата – велика лечителка“, „1001 въпроса и отговора на природосъобразен живот“, „Самомасаж“, „Как да си помогнем с акупресура“, както и на учебници – „Ръководство по масаж“, „Ръководство по акупресура“, „Наръчник по акупресура“, „Физиопрофилактика“, съавтор във „Физикална терапия“.

Доц. д-р Кирова е пионер у нас във внедряването, научната разработка и популяризирането на източните методи на масаж, особено акупресурата. Известна е като водещ преподавател в тази специалност и във физиотерапията, обучила е цяла школа лекари, методисти по лечебна физкултура, рехабилитатори, масажисти.

Д-р Кирова е публикувала пътеписи, импресии и есета в различни списания. Настоящата мемоарна книга е нейната първа по рода си.