Майлс и Найлс. Пакостниците - Мак Барнет, Джори Джон, илюстрации Кевин Корнел

Майлс и Найлс. Пакостниците
Автор: Мак Барнет, Джори Джон, илюстрации Кевин Корнел
Обем: 224 стр.
Формат в мм.:
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2015-04-25
Нашата цена: 11.09 лв
 

Когато Майлс Мърфи се мести с майка си в нов град, настъпва краят на неговия подреден свят: а) защото му се налага да изостави приятелите си Карл и Бен (ако някой, който отказва да говори с теб по телефона, може да бъде наречен „приятел“) и б) защото трябва да забрави за славата на шегаджия номер едно – репутация, градена с огромни усилия, която в новото училище трябва да започне да трупа от нулата. Но Майлс в никакъв случай не е подготвен за ужаса, който го дебне в привидно спокойния град Йони Вели. Йони Вели вече има свой пакостник. И той е гениален!
Но това не може да продължава така. Градът не е достатъчно голям за двама им…

Двама конкуриращи се шегаджии са героите в първата книжка от тази забавна серия. Действието се развива в Йони Вели, „столицата на кравите в Съединените щати от тази страна на Мисисипи (като се изключат няколко града, които мамят със статистиката)“. Мак Барнет и Джори Джон са в съвършена комедийна хармония, като изпълват историята си с преувеличени образи (вманиачения директор, момчето отличник), пакости, които не се случват според плана, и остроумни реплики. Още на първия си ден в Академията за наука и литература на Йони Вели майсторът шегаджия Майлс е впечатлен, че някой е преместил колата на директора Баркин, така че тя да прегражда входа към училището – но и подразнен, че не той, а някой друг, стои зад изпълнението на номера. Решен да докаже преимуществото си като шегаджия номер едно на новото си училище, Майлс организира голямо парти за рожден ден – задължително условие за присъствие: да се носят подаръци – в чест на несъществуващ съученик… който най-неочаквано се появява, омайва тълпата и изчезва с подаръците! В крайна сметка, Майлс се съюзява с невероятния си противник и двамата заедно сформират „тайно общество, основано на взаимно възхищение и любов към номерата“. Чернобелите илюстрации на Кевин Корнел издигат забавлението на съвсем друго ниво, особено епизодите с директора мегаломан Баркин, а стегнатият, полусериозен стил на Барнет и Джон кара абсурдността на места като Йони Вели да лъсне в целия си блясък.
Publishers Weekly

МАК БАРНЕТ е автор на много книги за деца, включително Зайчето воин, илюстрована детска книга, написана заедно с Джон Сиежка, бестселър на Ню Йорк Таймс, и Още невероятни приказки, илюстрирана от Джон Класен, която печели награда „Калдекот“ за 2013 г. и наградата „Бостън Глоуб – Хорн Бук“ за 2012 г. за постижения в областта на детски илюстровани книги. Автор е също и на поредицата детективски романи Братята Брикстън.

ДЖОРИ ДЖОН е съавтор на бестселъра Всичките ми приятели са мъртви и редактор на Благодарим за всичко и приятно управляване на страната: писма на деца до президента Обама.

КЕВИН КОРНЕЛ е илюстрирал голям брой детски книги, сред които Преброй маймуните и Мустак!, и двете написани от Мак Барнет.