Създания от светлина и мрак - Роджър Зеланзи

Създания от светлина и мрак
Автор: Роджър Зеланзи
Обем: 256 стр.
Формат в мм.: 130x200
Издател: ИК "Брад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2015-06-26
Нашата цена: 13.64 лв
 

ПРЕЛЮДИЯ В ДОМА НА МЪРТВИТЕ Мъжът следва пътя си във ВЕЧЕРТА на своята Хилядна година в Дома на мъртвите. Ако можехте да огледате огромната зала, през която той върви, нямаше да видите нищо. Тя е прекалено тъмна, за да послужат очите. В това мрачно време ще го наречем просто „мъжа“.

Има две причини, за да постъпим така.

Първата е, че той отговаря на общото и общоприетото описание на същество от немодифициран модел на човек от мъжки пол, а именно: върви изправен, палците му противостоят на другите пръс-ти и той притежава останалите типични белези на себеподобните си. Втората причина е, че някога името му било отнето.

Няма смисъл да бъдем по-обстойни на този етап.

В дясната си ръка мъжът носи жезъла на своя Господар, който го води в тъмнината. Притегля го ту в една, ту в друга посока. Жезълът изгаря ръката му, пръстите и противостоящия им палец, ако кракът му се отклони дори само на една крачка от предопределения път.

Когато мъжът стига до някакво място посред тъмнината, той изкачва седем стъпала до каменен подиум и леко почуква три пъти по него с жезъла.

Появява се съвсем слаба и мъждива оранжева светлина, която се скупчва в ъглите. Тя очертава краищата на огромната, отчасти изпълнена зала.

Той обръща жезъла и го завърта в някаква вдлъбнатина в камъка.

Ако имахте уши в тази зала, щяхте да чуете нещо като шум от хвърчащи насекоми, които обикалят около вас, отдалечават се и се връщат.

Единствено мъжът ги чува. Тук има повече от две хиляди души, но всички те са мъртви.

"Зелазни пише за науката като за магия, а за магията - като за наука..."

Ню Йорк Таймс

Несравнимият Роджър Зелазни, автор на над 50 книги и многократен носител на наградите "Хюго" и "Небюла", е сред най-почитаните имена в научната фантастика. "Създания от светлина и мрак" е написана със страхотен размах на въображението, остроумие и дързък гений, които поставят Зелазни сред легендарните майстори в жанра.

"Никой не умее да вдъхва на митовете повече реалност и ценност от Роджър Зелазни!"

Нийл Геймън

"Смайваща приказка, наситена с митология и въображение, в която Зелазни майсторски вдъхва нов живот на египетските богове."

www.goodreads.com