Преданост - Светла Е. Теодорова

Преданост
Автор: Светла Е. Теодорова
Обем: 240 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2015-07-02
Нашата цена: 10.92 лв
 

“Преданост” е една нестандартна мемоарна книга. Наред със свои лични споделяния, спомени и впечатления, поднесени с белетристичен вкус, авторката е включила, в подходящ контекст, богата информация от различни области, която ще бъде интригуваща и полезна за широк кръг читатели.

Повествованието завладява със своята искреност и неподправеност. Начинът, по който книгата е написана, подтиква читателя да погледне към свои собствени лични моменти, да ги осмисли и преживее по-богато и пълноценно. Желанието на авторката е: “книгата да допринесе всеки един човек да се опита да потърси нови светли пътеки за още повече красота и хармония в живота си”.

Засегнат е въпросът за взаимоотношенията родител – дете, за родовото чувство. Написаното стимулира към по-дълбок поглед по въпроса за мисията на родителя и неговата жертвоготовност.

Представено е родословното дърво на четири рода (на два от тях – в оригинална таблична форма), някои от които са излъчили изтъкнати представители на науката, изкуството и държавното управление.

Интересна е информацията за слабо известния на нашите съвременници Съюз “Юнак”, създаден в края на XIX в. и съществувал до началото на 40-те години, който е изиграл важна роля за патриотичното възпитание на българската младеж. Разказано е за Дружеството на южнобългарските художници, тъй като вуйчото на главната героиня е един от неговите основатели.

Читателят ще може да се запознае с основни данни за родословното дърво на Васил Левски по линия на неговия баща Иван Кунчев. Ще може да научи също така за един малко познат, но с големи заслуги възрожденец, организирал в гр. Шумен, макар за кратко време, първата самостоятелна българска власт по време на османското владичество.

В книгата могат да се намерят интересни щрихи за живота и дейността на двама наши съвременници – представители на висшия ешалон (с различен “цвят”).

Динамичен и въздействащ е разказът за въздушните нападения над България по време на Втората световна война със самолетите B-17 “Flying Fortress” (“Летяща крепост”). Този въпрос е слабо застъпен в българската историография. (“Летящите крепости” са създадени от гениалния български изобретател, авиоконструктор и летец Асен Йорданов и по ирония на съдбата десетина години по-късно бомбардират собствената му родина).

Интересуващите се от везбеното творчество ще открият образци на везбена орнаментика, за които е включен отзив на специалист изкуствовед.

Книгата е написана увлекателно и представлява интерес за максимално широка читателска аудитория.

Светла Е. Теодорова е завършила атомна физика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Специализирала е биофизика и е работила като научен сътрудник по биофизика в Секция “Биофизика” към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при Българската академия на науките. Има признати приноси в областта на математичното моделиране на биологични процеси. Почти всичките й научни статии са в престижни международни списания. Автор и съавтор е на глави в научни книги, издадени в САЩ и Англия. Съавтор е на две биографични монографии за изтъкнати български учени. Автор е на две научно-популярни книги и съавтор на една такава книга. Автор е на редица научно-популярни и публицистични статии в българския печат.