Буда от предградията - Ханиф Курейши

Буда от предградията
Автор: Ханиф Курейши
Обем: 368 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Прозорец"
Мека подвързия
Дата на включване: 2015-08-22
Нашата цена: 13.65 лв
 

Карим е мечтателен тийнейджър, който отчаяно иска да избяга от скучните дни в предградията на южен Лондон и да вкуси от забранените плодове на 70-те години. Баща му, индиец, държавен чиновник и самопровъзгласил се гуру, се влюбва в ексцентрична хипарка, заради която напуска кротката си съпруга англичанка и се мести в града заедно със сина си. Когато на Карим му се открива невероятната възможност за живот в театъра, той започва да получава вниманието, за което е копнял – макар и с груби и необуздани последици.

Книгата на Ханиф Курейши е забавна, непочтителна, затрогваща. Игрива и хапливо остроумна сатира на междукласовите и междуетническите отношения, както и на популярната култура във Великобритания през 70-те години на XX век.

Ханиф Курейши е автор на романи, разкази, пиеси и киносценарии. През 2008 г. е удостоен с отличието „Командор на Ордена на Британската империя“ за заслуги в литературата и драматургията. През 2010 г. му е присъдена наградата ПЕН/Пинтър. На български са публикувани романите му „Интимност” и „Дарбата на Гейбриъл” (ИК „Прозорец”). „Буда от предградията” е първият му роман, за който получава наградата „Уитбред” за дебют.