Студената война на горещо място - Микола Полонски, Рандал Бейкър

Студената война на горещо място
Автор: Микола Полонски, Рандал Бейкър
Обем: 400 стр.
Формат в мм.: 145х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2015-11-02
Нашата цена: 18.20 лв
 

Рандал Бейкър е заслужил професор на университета „Индиана“ и почетен професор в Нов български университет. Работил е за държавни и международни агенции в над 70 страни. Проф. Бейкър разделя времето си между дома си в София и родния си Среден Уелс. През 60-те години на XX век прави докторска дисертация в Уганда и се впуска в периферията на Студената война. Р. Бейкър е автор на 17 книги. Той подлага и най-сериозните теми на безмилостния скалпел на британския хумор.

Микола Полонски работи за ООН и е автор на няколко книги за ПРООН. Служи в съветски военни части в Етиопия по време на разгара на Студената война и има уникален поглед отвътре върху функциите на съветската военна и политическа машина. Той също има усет за сатира и хумор, видим в многобройните му публикации, като „Мисия в Либия“, „Чифра 2002“ и др.

„Студената война на горещо място“ е хумористичен поглед върху нещо, контролирало живота ни през 60-те и 70-те години на XX век. Чрез двамата автори, взели участие в проявата на Студената война в Африка, за пръв път виждаме отвътре съветската военна авантюра в Етиопия и по-странното – разузнаването в Източна Африка. Авторите споделят опита си от двете страни на Махагоновата завеса, играейки голямата идеологическа игра – макар и не много сериозно. Въпреки че можеше да бъде страшна, Студената война поне имаше правила, както и шахматът. В наши дни световната геополитика изглежда като дива анархия и кара някои от нас да си спомнят Студената война с определена степен на предпазливо уважение!