Българо - хърватски политически и културни отношения през вековете. Сборник в чест на 75-годишнината на Румяна Божилова -

Българо - хърватски политически и културни отношения през вековете. Сборник в чест на 75-годишнината на Румяна Божилова
Автор:
Обем: 500 стр.
Формат в мм.: 160х240
Издател: ИК "Парадигма"
Мека подвързия
Дата на включване: 2015-12-10
Нашата цена: 22.75 лв
 

На фона на традиционните представи за миналото на балканските народи, стигматизирани с метафората за "Барутуния погреб" и помрачени от войни и противоречия, всяка проява на добросъседство, взаимност и солидарност се откроява още по-ярко. Сред тях най-ярко и красиво се открояват историческите връзки между българи и хървати.

Столетия наред те се развиват в руслото на политически, стопански и културни взаимоотношения, които са ууникални не само за Балканите, но и за цяла Европа, и биха правили чест на европейската история, ако се познаваха в тяхната цялост и многообразие.

Настоящият сборник е плод на дългогодишно научно сътрудничество между български и хърватски учени, за да служи именно на тази мисия - да допълни целостта и да разшири многообразието на познанието ни за българо-хърватските взаимоотношения през вековете като част от културното наследство на Обединена Европа.