Кристиян Раковски. Тайно досие - Стелиян Танасе

Кристиян Раковски. Тайно досие
Автор: Стелиян Танасе
Обем: 192 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Гутенберг"
Мека подвързия
Дата на включване: 2015-12-29
Нашата цена: 12.74 лв
 

Стелиян Тънасе (1952) е писател, публицист, историк и политически анализатор със силно присъствие в съвременното публично пространствo на Румъния. Първите си три книги написва още преди 1989 г., но две от тях са забранени от комунистическия режим и са публикувани едва след Революцията, в която Тънасе е активен участник. След промените има водеща роля в политическия живот на страната »

Oсновател и първи председател на опозиционната Група 3а социален диалог. Остава в парламента до 1996 г., когато се отказва от политическа дейност и продължава да работи като публицист и политолог. След 2010 г. последователно заема директорския пост в частната телевизия Реалитатя и на националната ТВР.

Пише художествена литература, но слабост са му архивите. Тънасе е един от първите писатели, заели се с проучването на архивите на бившата Секуритате. Интересът му не се ограничава само до режима на Чаушеску, доказателство, 3а което е и тази книга, в която Тънасе събира наличните в румънски архиви документи 3а Кристиян (Кръстьо) Раковски. Българин по рождение, К. Раковски играе важна роля в комунистическото движение в Румъния в началото на века, а след 1917 г. е сред най-важните действащи лица в Съветския съю^, преди да бъде отстранен и по-късно убит по заповед на Сталин.