Деветият кръг на Рая - Румен Леонидов

Деветият кръг на Рая
Автор: Румен Леонидов
Обем: 88 стр.
Формат в мм.: 160х160
Издател: ИК "Факел"
Мека подвързия
Дата на включване: 2016-01-30
Нашата цена: 10.92 лв
 

Не съм виждал Румен Леонидов да рисува. Не съм и подо¬зирал, че той рисува не картини, а художници. Рисува тех¬ните светли лица и съдби. Техните самобичувания и нежни признания. Рисува скици и икони - едновременно. Само че с перо, не с четка. Не с багри, а с думи.

И откъде му идва този словесен замах, за да драсне из¬невиделица, ако не друго, поне една златна лимба към често непредвидимите и чепати характери на своите герои? Че- пати и благословени! Благословени и неприлично благи.

Завиждам на Румен за среднощията, прекарани с тях. За звъна и блясъка на чашите. За сладките приказки, за медо¬вината, която е обливала душите. И за музите-видения.

Това, че му е хрумнало да събере образите на прияте¬ли „рембрандовци“ в книга-картина, книга-откровение, книга-поклон, го прави поетично жив. И още no-жив. Защото е подредил последователите на Майстора от Шишковци в компанията на великия ибериец Хуан Миро. Не за сравнение, а заради общия им захлас пред божественото изкуство.

Бъди честит, Румене! Благодаря ти, че се появи като шеметен душеприказчик - с есета-жестове - в желаната „Галерия от думи“ - най-новият припев на нашето Издател¬ско ателие.

Анго Боянов