Птиците - Дафни дю Морие

Птиците
Автор: Дафни дю Морие
Обем: 344 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Лабиринт"
Мека подвързия
Дата на включване: 2016-02-27
Нашата цена: 14.56 лв
 

Английската писателка Дафни Дю Морие (1907-1989) е оставила някои от най-увлекателните и любими романи на ХХ век. В "Ребека", "Братовчедката Рейчъл", "Странноприемница "Ямайка" тя превръща малките драми на всекидневния живот: любовта, скърбта, ревността, в нещо, от което са изтъкани кошмарите ни. Дю Морие е ненадмината майсторка и на късите литературни форми, където благодарение на безупречния изчистен стил създава особен, забързан ритъм и напрежение.

В сборника са включени някои познати разкази като "Птиците" и "Сега не гледай", по които Алфред Хичкок и Николас Роуг са заснели своите киношедьоври, а също непревеждани у нас творби като "Монте Верита" - за цената на това да търсиш истината и да се стремиш към безсмъртие и нетленна красота, "Целуни ме още веднъж, страннико" за непредпазливите човешки страсти, които понякога завършват с далеч по-неприятни неща от разбитото сърце, "La Sainte Vierge" и "Гафът" за умението ни да се самозалъгваме, само и само да си спестим горчилката и разочарованието, когато сме изправени пред смъртна опасност.

С вкуса си към странните съвпадения, към ужасите вътре в ума и душата ни Дю Мюрие си остава един от най-ярките представители на готическата литература и на психологическия трилър, които в някои от разказите и новелите й са доведени до съвършенство.