Заспивай сладък сън - Йорген Бреке

Заспивай сладък сън
Автор: Йорген Бреке
Обем: 320 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Изида"
Мека подвързия
Дата на включване: 2016-03-11
Нашата цена: 11.82 лв
 

Хвърляйки мост между напрежението на „Мълчанието на агнетата“ на Томас Харис и историческите загадки от романите на Дан Браун и Том Егеланд, норвежецът Йорген Бреке създаде ново течение в жанра на трилъра и стана световна звезда. Романът му „Където злото властва“ оглави класациите по света и намери много читатели, включително и в България през миналата есен.

Сега дойде време за нова среща с Йорген Бреке и полицейския инспектор Уд Сингсакер. „Заспивай сладък сън“ (издание на „Изида“) е очакваният нов роман от автора, където той отново забърква оригинален сюжет - нещо различно и нечетено досега.

Обещаваща млада певица е открита мъртва. Снегът бавно покрива тялото й, върху което мистериозният убиец е оставил... музикална кутия. Мелодията, „затворена“ в механизма на кутийката, звучи познато, но никой не може да каже коя е и кой е нейният автор. Полицията се обръща за съдействие към експерт от музея „Рингве“.

Когато внезапно изчезва и друго момиче, познато с прекрасното си пеене, полицейският инспектор Уд Сингсакер се опасява от най-лошото.

Разнищвайки случая, той открива, че двете престъпления са свързани със стара балада, наречена „Златният мир“ и написана от мистериозен композитор от XVII в. Тази приспивна песен обещава най-сладкия сън за този, който я слуша.

И докато времето отминава, изглежда, че неуловимият убиец няма да бъде спрян пред нищо, докато не си осигури тази перфектна приспивна песен.

Уд Сингсакер сега е женен за американската полицайка Фелиша Стоун, с която се срещат в романа „Където злото властва“, разследвайки две идентични престъпления от двете страни на Атлантика и намирайки отговорите върху средновековен ръкопис, написан върху човешка кожа. Двамата герои са любими вече на много читатели по света, които тръпнат в очакване на още срещи с тях.

В „Заспивай сладък сън“ Йорген Бреке остава верен на стила си - напрежението и ужасът сграбчват за гърлото читателя, но това е съчетано с много психологизъм и тайни, водещи векове назад. Така той повежда читателя по стръмните пътеки на задъхан трилър, съчетаващ криминална история и мистерия от миналото.