Рибя кръв - Иржи Хаичек

Рибя кръв
Автор: Иржи Хаичек
Обем: 414 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Paradox"
Мека подвързия
Дата на включване: 2016-03-21
Нашата цена: 16.38 лв
 

„Цветове, гласове, лица. Хонза, Хосе, Олина. Мисля за господин Тушъл [...], който още дълги години, затворен в малкия панелен апартамент с изглед към електроцентралата, продължава да пише хрониката на село, което от години вече не съществува...“

Осемдесетте години клонят към своя край, за да отстъпят пред новото десетилетие, а наред с това за жителите на няколко селца в Южна Бохемия настъпва нова епоха. Епоха, белязана от разруха, чието материално въплъщение е атомната електроцентрала и нейното изграждане. Вследствие на това от лицето на земята са заличени, или по-точно потопени, няколко никому неизвестни селца, които обаче за своите жители представляват цялата вселена, така че те остават там „чак до разрушаването“. „Рибя кръв“ проследява отчаяната битка на шепа борбени хора, готови да направят всичко, за да спасят домовете си, попаднали под „кота 370,5“. Паралелно с това романът е и разказ за разединението на едно семейство, за прекъснатите човешки взаимоотношения и за силата на любовта и прошката.

Чешкият писател и журналист Иржи Хаичек (р. 1967 г.) вече има осем публикувани книги зад гърба си, като част от тях бързо прекрачват границите на родната му Чехия. „Рибя кръв“ заслужено носи на автора престижната награда „Магнезия Литера“ за 2013 г., като книгата освен в България и Македония предстои да бъде публикувана още в Полша и Беларус.