Бургаската афера - Елис Шуман

Бургаската афера
Автор: Елис Шуман
Обем: 312 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2016-05-09
Нашата цена: 12.04 лв
 

На 18 юли 2012 г. атентатор взривява автобус, пълен с израелски граждани, на летището в Бургас. Българските и израелски тайни служби започват съвместно разследване, което продължава и до днес. Подозренията падат върху ливанската шиитска организация Хизбула, но нейната вина все още не е доказана.

Израелският писател Елис Шуман е посветил на атентата и последвалото разследване своя втори роман „Бургаската афера”. В него действието се развива малко след терористичния акт. Служителят на ДАНС Бойко Станчев и агентът на Мосад Аяла Навон тръгват по следата на предполагаемите поръчители на атентата. Разследването им обаче е възпрепятствано, защото от миналото на Бойко изскача друг, също толкова опасен враг. Мафиот, държащ трафика на женска плът по Черноморието, се опитва да си отмъсти на агента на ДАНС, че го е вкарал зад решетките.

Започва преследване, чиято кулминация е опит за терористичен атентат в сърцето на София. Авторът Елис Шуман преплита реални факти от разследването с няколко измислени сюжетни линии, за да предложи на читатели един напрегнат и интригуващ трилър, в който участват български гангстери, арабски терористи, подкупни ченгета и смели агенти на тайните служби.

Елис Шуман е роден в САЩ, но работи в Израел. От 2009 до 2010 г. той живее в България и толкова се впечатлява от страната, че това е втората негова книга, посветена на нея, след като през 2013 г. той издаде романа „Долината на траките”.